KRISTIANSAND: Lørdag klokken 13 klyver Arne Tumyr (79) opp på ei bruskasse i Markensgate i Kristiansand. Rundt seg har han flere meningsfeller. Sammen vil de spre sitt omstridte budskap om islam gjennom taler og brosjyrer.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har jevnlig holdt slike arrangementer de siste årene. Flere ganger har det endt med bråk:

I 2009 måtte leder Arne Tumyr beskyttes og fraktes bort av politiet på Egertorget i Oslo da han holdt en motdemonstrasjon mot en markering mot muslimhets.

I Stavanger i sommer var politiet var tallrikt tilstede for å holde avstand mellom demonstrantene fra Nye SOS Rasisme som protesterte mot markeringen til Norwegian Defense League og SIAN.

Og for to uker siden ble flere personer pågrepet for ordensforstyrrelser da SIAN-leder Arne Tumyr talte ved Eidsvolls plass rett utenfor Stortinget. Alle var motdemonstranter av anti-islamistene.

Følger etterretningen

Politiet i Kristiansand sier til Fædrelandsvennen at de vil følge med på arrangementet til anti-islamistene.

— Politiet kommer til å ha et oppsyn med stedet, bekrefter Dag Tallaksen, ordenssjef ved Kristiansand politistasjon.

Han sier de per i dag ikke vurderer trusselbildet som stort, men at politiet styrer innsatsen etter sin fortløpende etterretning.

De søker også informasjon fra andre politidistrikt der SIAN har markert seg tidligere.

— SIANs stand i seg selv er ikke noen sikkerhetsutfordring, men erfaringsmessig kan enkelte av disse arrangementene fører til overivrige meningsutvekslinger som kan ende opp i ordensforstyrrelse, sier Tallaksen.

- Det kan altså bli bråk i morgen?

— Vi tar en viss høyde for det, men det er ikke noe som tilsier nå at det skal bli store problemer med arrangementet, sier Tallaksen.

Vi bli behandlet som andre

STAVANGER I SOMMER: Politiet var mannsterke tilstede for å holde avstand mellom demonstrantene fra Nye SOS Rasisme som protesterte mot markeringen til Norwegian Defense League og SIAN i Stavanger. Foto: SCANPIX

Ifølge SIAN-leder Arne Tumyr har de søkt kommunen og fått innvilget leie av kommunal grunn. De har samtidig fått pålegg om å informere politiet om hva de skal gjøre.

— Men vi har ytret ønske om at politiet ikke skal være til stede. Vi ønsker å bli behandlet som en hver annen organisasjon som har en stand i Markens, sier Arne Tumyr.

Likevel sier han:

— Politiet har sagt de er veldig opptatt av at vi skal få holde en stand som vi er fornøyd med. De sier de er innstilt på å om nødvendig beskytte vår markering ut fra ytringsfriheten, sier Tumyr.

Med seg på markeringen i hjembyen, vil han trolig ha en annen profilert anti-islamist, tidligere leder av Norwegian Defense League, Ronny Alte. Dette er imidlertid ikke bekreftet.