Magnus Andreassen.

KRISTIANSAND: — Vi har full kontroll på alle som reiser ut og inn av landet, sier Magnus Andreassen, politiinspektør i Agder politidistrikt, til fvn.no mandag ettermiddag.Siden fredag kveld har politiet i Agder hatt grensekontroll som følge av bombeangrepet i regjeringskvartalet i Oslo og massakren på Utøya i Buskerud. Hver politimester i landet har hatt valget om grensekontroll skal innføres eller ikke, og Agder-politiet har altså valgt å iverksette dette.

— Årsaken til det er at da vi bestemte det, var vi ikke sikre på hva som egentlig hadde skjedd. Vi visste ikke om det var en internasjonal terroraksjon eller hva som egentlig skjedde. Da det kom for en dag at det var en nordmann som hadde gjennomført det, visste vi ikke om han hadde medhjelpere eller ikke, sier politiinspektøren.

Han sier det er en løpende vurdering om grensekontrollen skal avvikles eller trappes ned. Disse vurderingene gjøres i samråd med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo politidistrikt.

Har kontrollert fly

Andreassen vil ikke gå i detaljer om hvordan politiet opprettholder denne kontrollen.

Så langt er det ingen mistenkelige personer som er stoppet som følge av grensekontrollene i Agder.

- Må sørlendinger som skal ta danskeferja til Danmark ha med seg pass?

— Vi har ikke stått på ferja og kontrollert pass, i og med at vi ikke vet hvem vi skal kontrollere. Det er for ettertiden vi fører kontroll. Men folk som skal til Schengen-landene må alltid ha med seg pass, uavhengig av denne grensekontrollen. Dette er fordi passet er det eneste gyldige legitimasjonsbeviset for nordmenn, svarer Andreassen.

Det er kaia og Kristiansand Lufthavn Kjevik politiet konsentrerer seg om.

— Vi har tatt inn navn på alle som har reist med fly og ferje ut av landet. Vi har også vært på en del fly som går ut av landet og sjekket små fly som har kommet inn og ut, sier Andreassen.

Så vidt han kjenner til, er det ingen interne ekstraordinære tiltak på jernbanestasjonene på Sørlandet.

Fortsatt mer politi i gatene

Fortsatt har politiet i Agder også styrket den operative enhet, slik fvn.no skrev lørdag.

— Vi har et veldig stort fokus på det operative, bekrefter operasjonsleder Ove Austenå i Agder politidistrikt.