MANDAL: Torsdag kveld presenterte rådmann Knut Sæther sitt budsjettforslag for bystyret i Mandal. Forslaget innebærer at det innføres eiendomsskatt på to promille, noe som vil tilføre kommunekassa 25 millioner kroner.

— Hvis ikke eiendomsskatten blir vedtatt, vil vi likevel få krav fra Fylkesmannen om å opprettholde et visst tilbud av tjenester. Kravene makter vi ikke å innfri uten innføring av skatten på 25 millioner, sa Sæther til Fædrelandsvennen før møtet med politikerne.

Seljom optimistisk

Bystyrerepresentant Sven Seljom (H) har tidligere vært svært negativ til å innføre eiendomsskatt. Etter å ha hørt rådmannens forslag er han fremdeles overbevist om at kommunen kan klare seg uten å innføre skatten.

— Jeg ser fortsatt lyst på å legge fram et budsjett uten eiendomsskatt. Jeg er optimistisk med tanke på å klare dette, sier Seljom ved 20-tiden torsdag kveld.

Bakgrunnen for rådmannens budsjettforslag, som innebærer både eiendomsskatt og store kutt, er et underskudd på 35 millioner kroner. De friske pengene som eiendomsskatten vil tilføre vil ikke bli brukt til drift, men til betaling av gjeld.

Skal diskutere alternativer

— Hva vil du kutte for å unngå eiendomsskatt?

— Det kan jeg ikke svare på nå. Nå må flertallet sette seg ned i fellesskap og diskutere dette nærmere. Vi må lage et budsjett som er realistisk og robust, sier Seljom.

Høyre har sammen med Frp, Sp og uavhengige Bodil Ruud flertall i bystyret med én stemmes overvekt. Seljom tror disse vil klare å bli enige om et budsjett uten eiendomsskatt.

— Når vet mandalittene om det blir eiendomsskatt?

— Det blir klart i midten av desember. Trolig vet de det litt før, men da vet de det i hvert fall, sier Seljom.