KRISTIANSAND: Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakets forening viser at prisene på boliger i Kristiansand og på Agder ellers har stått stille den siste måneden. Dette gjelder også på landsbasis.

En statistikk laget av Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter i Kristiansand gikk opp med 7,1 prosent i årets andre kvartal sammenlignet med foregående kvartal.

På samme tid stod prisene for andre typer boliger stille.

Mer forsiktige

— Tidligere ville folk ha en spesiell type utsikt, kort vei til byen og lignende. Krisen rokket ved folks trygghet, for eksempel når det gjelder arbeidsmarkedet. Derfor er de rimelige borettslagsleilighetene nå veldig populære, og når det er stor etterspørsel presses prisene opp, sier Tone Solheim Grøsle, daglig leder i GARANTI Eiendomsmegling.

— Et annet aspekt ved denne saken er at det er forholdsvis få borettslagsleiligheter på markedet i forhold til andre typer eiendommer. Dermed kan enkelte leiligheter være med på å trekke prisen opp, sier Grøsle.

— Borettslagsleiligheter falt nok noe mer i pris enn andre boliger for en tid tilbake, og har da litt mer å ta igjen. Det er også veldig mange førstegangskjøpere som velger å investere i slike leiligheter. De har en pris som mange kan klare, sier Inger Sædberg Birkenes, eiendomsmegler i Meglerhuset Sædberg.

Dobbel prisstigning

Kristiansand har mer enn dobbel prisstigning på borettslagsleiligheter i forhold til landsbasis de siste 12 månedene.

Mens prisene på landsbasis har økt med 7,3 prosent det siste året, har Kristiansand i samme periode hatt en prisøkning på 16,7 prosent.

— Det kommer mange unge mennesker til byen for å studere. Borettsleilighetene ligger sentralt til, for eksempel i byen og på Lund, og for mange er dette greie leiligheter å bo i under studietiden, avslutter Birkenes.