Kristiansand: — I dag og i morgen skal vi telle hvor mange som går i vestre del av Kvadraturen, Markens gate og på torvet. I tillegg skal vi se hvor folk oppholder seg – og hvordan de oppfører seg, sier Gunnar Ridderström, prosjektleder i konseptvalgutredningen for Kristiansadsregionen (KVU).

Teller opphold

Prosjektlederen deler tellingen opp i to deler. Den ene tar for seg antallet som passerer et bestemt punkt gjennom hele dagen.

— Vi oppretter 30 punkter i Kvadraturen, det kan være et gatekryss eller en butikk for eksempel. Så teller vi alle som passerer punktet i begge retninger. Det gjør vi fra klokka 07.00 til 22.00 i kveld, sier Ridderstrøm.

Den andre tellingen er litt mer komplisert. Prosjektgruppen skal nemlig kartlegge hvor folk oppholder seg – og hva de gjør på.

— Metodikken er utviklet av en dansk professor i byplanutvikling, Jan Gehl. Hver time fra klokka 17.00 i ettermiddag går tellerne ut på et punkt og ser hvor mange som er på tellestedet. Videre skal vi se om de holder de på med en kulturell aktivitet, en kommersiell aktivitet, om de står eller sitter. Alt dette skal noteres, sier Ridderström.

Urbane unge

Han har med seg ti tellere til å registrere livet i Kvadraturen.

— De gående har en tendens til å falle gjennom når vi beregner trafikk. Det å gå er en del av alle reiser. Du går til og fra bussen, bilen og sykkelen. Byene konkurrerer om unge og attraktive arbeidssøkere. Disse vil ha urbane kvaliteter. Vår agenda er å få en oversikt over trafikken, så får kommunen og andre se hvordan de vil bruke dataene, sier Ridderström.