KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett valgte i går å varetektsfengsle en annen 17-åring, som har erkjent at han knivstakk den jevnaldrende gutten fra Vennesla ved Slottskvartalet forrige lørdag cirka klokka 23.40. Den 17 år gamle «barnevernsgutten» er siktet for medvirkning til knivstikkingen, fordi vitner har sett ham stående over offeret på det tidspunkt venneslagutten ble stukket.

Fornærmede har forklart til politiet at «Justvikgjengen» ved en konfrontasjon ved skaterampen på vei fra Baneheia ned mot sentrum hadde sagt at de skulle knivstikke gjengen fra Vennesla.

Kristiansand tingrett og dommerfullmektig Usman Ivar Shakar, har funnet skjellig grunn til å mistenke «barnevernsgutten» for medvirkning til knivstikkingen. Retten har funnet at vilkårene for varetekt er til stede.

Tidligere dømt

«Ved vurderingen har retten lagt vekt på at siktede trass sine unge alder allerede er straffedømt 5 ganger, heriblant for ran, narkotikabefatning, samt trusler og vold mot politiet Han ble siste gang domfelt ved Kristiansand tingretts dom av 12.11.2010, for blant annet ran. Straffeutmålingen ble påanket, og ved Agder Lagmannsretts dom av 14.04.2011, som for øvrig ikke er rettskraftig, ble han idømt fengselsstraff i 1 år og 10 måneder, hvorav 1 år er betinget av institusjonsopphold.

Siktede har gjentatte ganger begått alvorlige straffeovertredelser og er nå siktet for medvirkning til en grov legemsbeskadigelse og ytterligere et ran. Retten er enig med påtalemyndigheten i at overtredelsenes grove karakter viser at siktede har en lav terskel for å involvere seg i alvorlig kriminalitet. Det er også sett hen til at han ble pålagt meldeplikt i forbindelse med at han ble pågrepet i tilknytning til siktelsens post I, men at dette ikke var til hinder for en ny straffbar handling. Retten mener at det foreligger en sterk sannsynlighetsovervekt for at siktede vil begå ny kriminalitet med en strafferamme over 6 måneder dersom han ikke varetektsfengsles eller underlegges fengslingssurrogat nå».

Husarrest

Retten fant likevel, under tvil, at kravet om varetektsfengsling ikke kunne imøtekommes. I stedet skal gutten sitte i husarrest på barnevernsinstitusjonen Furuly. Det innebærer at han underkastes skjerming, døgnkontinuerlig tilsyn og kan innelåses ved behov. Han får ikke gå ut alene, men må ha følge ved lufting. 17-åringen har i lengre tid bodd på Furuly, men stikker ofte av. Tingretten har i sin kjennelse vist til at seksjonssjefen på Furuly har opplyst at »dersom siktede virkelig vil stikke av, så må det antas at han ellers vil lykkes med det».

Ran

I tillegg til medvirkning til knivstikkingen, har 17-åringen også et uoppgjort forhold knyttet til et ran på bensinstasjonen på Mones vest for Mandal i februar. En annen gutt utførte selv ranet, men 17-åringen skulle ha halve utbyttet. Den som utførte ranet har forklart at 17-åringen flere ganger spurte om han ville gjennomføre et ran for ham, og raneren opplevde et press til å gjøre det fordi han skyldte penger. De to guttene vurderte flere mulige steder å rane, men disse var stengt. De endte til slutt opp ved å velge bensinstasjonen.