AGDER: — Dette møtet blir vanvittig viktig, sier lederen av vegaksjonen på Sørlandet, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H).

— Det er første gang Arnstad besøker Agder som samferdselsminister, og første mulighet for landdelens representanter til å bli kjent med henne.

På universitets-campusen i Grimstad vil Sverdrup Lund presentere henne for landsdelens samferdselskrav.

Arnstad vil da få beskjed om at i neste Nasjonal transportplan (Ntp) ønsker sørlandspolitikerne å få inn flere viktige veiprosjekter. Som kjent har landsdelen inne svært få i inneværende periode, noe som førte til lite samferdselspenger i budsjettet for 2013. ## Ny motorvei

Det prosjektet som ligger lengst fremme i køen, er firefelts vei mellom Tvedestrand og Arendal. Prosjekteringen er fremskyndet og man jobber nå med reguleringsplanene. Veien kan påbegynnes allerede i 2015. I Kristiansand dreier det seg om Kristiansandspakke 2, der man blant annet planlegger ringvei og bedre løsninger rundt Gartnerløkka. Videre ønsker landsdelen firefelts vei fra Gartnerløkka mot Mandal og Lindesnes. I tillegg jobber man for at strekningen Lindesnes–Ålgård i Rogaland også planlegges for fire felt.

Neste krav er bredere og sikrere riksvei 9 til Hovden. Denne strekningen fikk midler til videre utbedring i statsbudsjettet.

Ny vei til Kjevik

Ut over dette ønsker man seg ny tilførselsvei til Kjevik. Statens vegvesen har planlagt ny Varoddbro, og på jernbanesiden snakker man om sammenslåing av Vestfoldbanen og Sørlandsbanen mellom Gjerstad og Porsgrunn.

— Dette blir en utrolig viktig dag for oss. Nå begynner påvirkningskampen for neste transportplan, sier Sverdrup Lund. Han innrømmer at han har små forventninger til at samferdselsministeren vil komme med nyheter i møtet, men regner med at hun kommer for å lytte og lære.

Vår del av kaka

Tirsdagens møte er med Aust-Agders politikere, Arnstad vil senere besøke Vest-Agder.

— Jeg velger likevel som leder av vegaksjonen å tale hele Sørlandets sak når vi endelig får henne på besøk, sier Sverdrup Lund.

Trond Madsen. Foto: NHO

Samme tanke har fungerende regiondirektør i NHO Agder, Trond Madsen . Han skal informere om Kjevik flyplass og behovet for ny tilførselsvei. — Vi er avhengige av å få Marit Arnstad med oss, og det er viktig at hun kjenner til de landsdelens viktige infrastruktursaker. Kjevik er helt avgjørende for næringslivet i landsdelen, og vi trenger politisk vilje til å forsterke flyplassen, sier Madsen, som får litt konkurranse av Arendal Fossekompani som får ti minutter til å snakke om Gullknapp.

Trond Madsen håper Arnstad får med seg at det er Sørlandets tur nå i forhold til samferdsel.

— Statsbudsjettet for 2013 er ikke et godt budsjett for landsdelen, men nå ligger forholdene til rette for at våre veiprosjekter kommer med i de kommende statsbudsjetter. Det er viktig at vi får vår del av kaka, sier Madsen.