TVEDESTRAND: – Det ble klokken 14.16 meldt om en eksplosjon i et vaskekar hos Suntec i Grenstølveien i Tvedestrand. Det skal ha ført til at noe miljøfarlig væske har lekket ut, forteller operasjonsleder Per Kristian Klausen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Det er en blanding av svovelsyre og fosfor som har blitt tilsatt lut, noe som igjen har ført til en kjemisk reaksjon, som utløste eksplosjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elektropolering

Det var i firmaets bad for elektropolering at eksplosjonen skjedde. Badet brukes til å polere produkter i rustfritt og syrefast stål.

– Vi fikk en feil blanding i vannet da vi skulle justere pH-verdien med lut. Det kom en mindre eksplosjon inne i karet slik at det sprakk og det lekket ut noe utvannet syre, forteller daglig leder i Suntec, Bjarne Sundsdal til fvn.no.

Menneskelig svikt

– Hvordan kunne dette skje?

– Det er vi fortsatt ikke helt sikker på. Vi har gjort tilsvarende prosedyrer tidligere, men har aldri fått dette utfallet, sier Sundsdal som karakteriserer eksplosjonen som en menneskelig svikt..

Som følge av eksplosjonen lakk det ut cirka tre kubikk med syre.

– Syren kom ut i en steinrøys så den traff ikke noe bebyggelse eller naturområder, sier den daglige lederen. De kontaktet brannvesenet

Skaden nøytralisert

Siden ulykken skjedde har han og 10 ansatte brukt resten av dagen på å nøytralisere syren.

– Vi har nøytralisert alt nå, slik at vi sånn sett er klare til drift igjen i morgen. Da kommer Klif(Klima— og forurensningsdirektoratet)og kommunen på inspeksjon, så for vi se hva de sier. Vi har gjort det beste vi kan, avslutter Sundsdal.

Ingen personer skal ha kommet til skade i eksplosjonen, men politiet kommer til å etterforske hendelsen videre.

Suntec AC er eid av Ertec og lager syrefast båtutstyr og rekkverk.