Freddy de Ruiter, Ap. Foto: Scanpix

ARENDAL: — Jeg har avlyst dagens møte fordi jeg ønsker å orientere politikerne i begge fylkene samtidig, forteller sykehusdirektør Jan Roger Olsen, til fvn.no.Det var Aps Freddy de Ruiter som i utgangspunktet hadde bedt om møtet. Han ønsket å bli orientert om barnesenteret i Arendal spesielt og sykehuset i Arendal generelt.

Sammen med Ingebjørg Godskesen (Frp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Svein Harberg (H) skulle de bli informert om hva som skjer i den nye striden rundt sykehuset i Arendal.

– Det viktigste er å finne ut hvordan vi får ro, og alle parter til å samarbeide og sørge for best mulig tilbud ved sykehuset. Temperaturen i den pågående sykehusdebatten på Sørlandet er trolig enestående i Norge, slikt skjer ikke andre steder i landet – og det er heller ikke ønskelig, sier de Ruiter.

Han maner kamphanene til ikke å la dette bli en debatt om antall avviksmeldinger:

– Å slå hverandre i hodet med avviksmeldinger er å føre debatten helt ut på jordet. Jeg tror heller ikke sykehuset var tjent med den debatten vi så også i fjor. Jeg står fortsatt fast ved min mistillit til styret. Jeg mener styret overlater for mye ansvar til for lave nivåer, i stedet for å ta et helhetlig ansvar for sykehuset, sier de Ruiter.

Han har en hypotese om at sakene om feilbehandling av nyfødte i Arendal er blitt lekket til pressen av sentrale personer på sykehuset for å svekke omdømmet til sykehuset og dermed berede grunnen for en nedbygging.

– Hva slags grunnlag har du for den hypotesen?

– Det vil jeg ikke gå inn på.

– Hvorfor vil du ikke gå inn på det?

– Det vil jeg heller ikke gå inn på.

– På lederplass i Fædrelandsvennen onsdag ble det konstatert at dette ikke er lekkasjer, men resultat av alminnelig journalistisk arbeid. Hva er din kommentar til det?

– Jeg tar til orientering at det ser ut som om vi har forskjellig ståsted, det er en antakelse jeg har, jeg har ikke noe bevis.

– Stoler du ikke på lederen i Fædrelandsvennen?

– Vi skal prøve å stole på hverandre, men jeg tar ikke nødvendigvis altfor god fisk.

Han mener i tillegg at det blir interessant å se hva som blir lagt i Revsnesavtalen, som skal behandles av styret ved sykehuset 22. juni.

– Hvis det å fjerne tilstedevakt ved barnesenteret er en svekkelse av tilbudet, er jeg ikke tilhenger av det, sier de Ruiter og legger til at han hører massevis fra sykehuset i Arendal som han ikke går videre med.

– Det er mye som tyder på forholdet mellom Arendal og Kristiansand ikke alltid preges av raushet, og det kan fort gå ut over arbeidsmiljøet. Siden Arendal ikke har stedlig ledelse blir det vanskeligere for de ansatte å si ifra om forhold de mener må rettes på. Opponerer du mot makta får du det ikke lett, sier de Ruiter.