Brannvesenet måtte bistå politiet med å tømme lensmannskontoret kjeller. Foto: Henrik Ihme

SONGDALEN / KRISTIANSAND: — Vi har stengt undergangen ved Brennåsen på grunn av nedbør, sier Jan Ove Bjelland, som har vakt for vann og avløp i Songdalen.

Han vet ikke hvor mye nedbør som har kommet, men sier det var veldig mye på kort tid. Så langt har ingen privatpersoner varslet vakttelefonen om problemer.

— I Mandal kom det 6,5 millimeter nedbør mellom klokka 13 og 14. Det er ganske mye en time, kommenterer Kari Gran Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Politiet dirigerte trafikken etter trafikkuhell ved Brennåsen. Foto: Jon Anders Møllen

De har ingen målinger som viser nedbøren i Songdalen konkret. Også på E 39 mellom Brennåsen og Rige skal det være mye vann i veien. Et trafikkuhell med et vogntog i nærheten av rundkjøringen i Brennåsen bidrar til å gjøre situasjonen ennå verre. Ved 16-tiden står trafikken østover.

— Det er en del køer, men politiet er på stedet og dirigerer trafikken, sier operatør ved Vegtrafikksentralen (VTS), ArneKleiv til Fædrelandsvennen.

Denne traileren fikk motorstans ved Brennåsen og skapte trafikktrøbbel. Foto: Jon Anders Møllen

— Det har ikke vært noen ulykker i forbindelse medregnet, og vi har ikke vært ute på oppdrag i forbindelse med dette, sieroperasjonsleder Børge Steinsland til Fædrelandsvennen klokken 16.30. Samtidig fikk en reperatør kontroll på vogntoget med motorstans og trafikken gikk kort tid senere noe bedre på E 39.

Vei

Også Riksvei 9 ved Mosby skal være oversvømmet.

— Det var full stopp i trafikken, forteller Elin Elisabeth Viki fra Valle i Setesdal.

Hun var på vei til Kristiansand da hun ble møtt av de enorme vannmengdene ved Mosby.

NCC Roads ryddet i ettermiddag opp på Mosby. Vannet var ved 16.40-tiden nesten helt borte. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vannet fosset ned i veien, men vi kom oss over sammen med de andre bilene. Det var masse politi der, sier Viki.- Vi har ikke fått noen store meldinger som følger av nedbør, så det ser ut til å ha gått greit i Kristiansand. Jeg tror det har vært lokale byger sier Jan Ole Dalen hos Ingeniørvesenet i Kristiansand.

— Det er kommet en del nedbør som har forårsaketen del vannproblemer på enkelte veier. Det er ikke stort å gjøre enn å vente til vannettrekker seg tilbake av seg selv, sier operatør ved VTS, ArneKleiv.

Lekkasje hos politiet

Brannvesenet i Søgne fikk meldingen om oversvømmelsen fra politiet klokka 14.30, og fikk rykket ut med flere mannskaper, som satte i gang med å pumpe ut de store vannmengdene fra garasjekjelleren og innkjørselen.

Brannvesenet måtte bistå politiet med å tømme lensmannskontoret kjeller. Foto: Henrik Ihme

— Slukene klarte ikke å ta unna for det kraftige regnet, og det kom opp i garasjen her, sier Jarle Danielsen, utrykningsleder i Kristiansandsregionen brann og redning.

— Hvordan er det å måtte hjelpe politiet da?

— Det er alltid godt når de ringer, sier Danielsen med et smil.

Ifølge Danielsen er dette første gang de har rykket ut til politistasjonen på et slikt oppdrag.

Da Fædrelandsvennen kom på stedet var mannskapene fra brannvesenet allerede i gang med å pumpe ut og koste vekk vannet, men det verste regnet hadde gitt seg.