MANDAL: – Dette er aksjer som vil gi avkastning så lenge det regner i dette landet. Da er det økonomisk fornuftig av oss å kjøpe disse aksjene, sier ordfører Helge Sandåker.i Marnardal

Torsdag vedtok Marnardal kommune å kjøpe aksjene dersom Mandal kommune gjør alvor av å selge sin eierandel, slik bystyret vedtok forrige torsdag. Bystyret har åpnet for å vurdere situasjonen igjen til sommeren, når fredningstiden for salg går ut.

Mandal har fått kraftig kritikk for å bruke Agder Energi-aksjene til å betale ned egen gjeld. Blant annet sier leder for eierkommunene i Agder Energi og ordfører i Evje og Hornnes Bjørn Ropstad at dette var veldig dårlig timing, samtidig som Agder Energi sonderer mulighetene for sammenslåing med andre selskaper.

Så viktig er det for Evje og Hornnes at aksjene forblir på sørlandskommunene at også de har rukket å vedta å kjøpe Mandals aksjer. Og samme kveld som Mandal vedtok å vurdere salg, kom Arendal bystyre på banen og vedtok akkurat det samme.– Mandal er i ferd med å rote det til, sa Venstres Jan Kløvstad ifølge Agderposten før han kom med forslag om å kjøpe.

Skjønner ikke

I nabokommunen Marnardal undrer ordfører Sandåker veldig på hva Mandal driver på med.

– Jeg forstår ikke hvordan flertallet i bystyret regner. De ville kanskje klare å redusere renter og avdrag med ti millioner kroner i året ved å bruke aksjeutbyttet til å betale ned på lån. Men avkastningen ved å la aksjene være vil være 17–18 millioner kroner i årene fremover, sier Sandåker.

Bør sette seg ned

Han tror ærlig talt ikke Mandal kommer til å gjøre alvor av salg når det kommer til stykket. Han mener "noen i Mandal" bør sette seg ned og bli enige om noe annet.

– Men selger de, står vi klare til å forhandle om kjøp, sier Sandåker.Det samme sier Ropstad:

– Det er utrolig viktig at kommunene holder på flertallet, sier han.

Kjøper kanskje

En annen kommune, Vegårshei, vil også vurdere å kjøpe.

– Vi har gjort et prinsippvedtak om at dersom noen kommuner selger seg ut, skal vi vurdere å kjøpe, sier ordfører Kjetil Torp.

Han nøyer seg med å karakterisere Mandals aksje-tanker som "ukloke".– De skaper usikkerhet blant de andre eierkommunene, som kanskje føler seg tvunget til å kjøpe ved et salg. De færreste har slike summer på bok, og må i så fall låne, påpeker Torp.

Står fast på salg

Sven Seljom (H) er med i flertallsgruppen i Mandal bystyre som vil selge kraftaksjene. Han sier at han står fast på vedtaket om at salget skal vurderes.

– Men vi selger jo ikke for enhver pris, det skal være en riktig pris, sier han.

Seljom innrømmer at de siste ukers bråk rundt et eventuelt kraftsalg har gjort inntrykk.

– Vi har sagt at vi skal vurdere om det er taktisk smart på selge dem når vi nærmer oss sommeren. Kommer vi til at det ikke er riktig, går vi i stedet inn for eiendomsskatt i Mandal i 2014, sier han.

– Det viktige nå er ro rundt budsjettet i Mandal, slik at Fylkesmannen kan vurdere dette. Og at kommuneadministrasjonen kan starte sin jobb med de innsparinger som uansett er nødvendige, selv om det blir aksjesalg eller eiendomsskatt, påpeker Seljom.