FEIL: På denne pakken er det skrevet for svakt, og adresse og navn er ikke lesbart. Foto: Henrik Ihme
FEIL: På denne pakken er det ikke påskrevet noen ting. Foto: Henrik Ihme
FEIL: Denne pakken skal til Litauen, men er send med en Norgespakke. Avsenderen er heller ikke lett å komme i kontakt med. Foto: Henrik Ihme
FEIL: Denne pakken skal til Island, men avsenderen har ikke brukt en internasjonal forsendelse med tolldeklarering, og har heller ikke satt på avsendernavn. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: Dersom julegaven til tanta i Nord-Norge, eller svigerfamilien i Oslo ikke er merket slik at postkontoret vet hvor de skal sende den, så ender den opp hos julegavedetektiven i Kristiansand.

Adressetabber

Anita Henningsen på kundesenteret i Kjøita Park tar imot feilsendte og feilmerkede julepakker fra hele landet, og etterforsker postmysteriene slik at gavene skal ende opp ved riktig adresse.

Og de vanligste adressetabbene henger nok tett sammen med julestresset.

— Dårlig, utydelig eller mangelfull merking er den vanligste årsaken til at pakken ikke kommer fram. Noen glemmer adressekort helt, og andre forsøker å sende Norgespakken til utlandet – uten fortolling, sier Henningsen, og fortsetter:

— Og så er det noen som skriver "Julenissen" som avsender. Hvis vi ikke finner mottakeren, så er det ikke så lett å sende den i retur, sier hun.

Bildene ovenfor viser adressekort som ikke gjorde det enkelt for postterminalen å vite hva de skulle gjøre med pakkene, og som nå har endt opp i Kristiansand.

— Folk er nok stressa i jula, og bare klistrer på og hiver den inn på båndet på postkontoret. I fjor var det flere hundre pakker som var innom, og som måtte etterforskes for å finne riktig mottaker. Men vi har fått inn færre feilsendte pakker i år, sier hun.

Leter etter spor

NOK Å GJØRE: Anita Henningsen og en annen kollega er dedikerte julegavedetektiver. Og det er nok å gjøre. Akkurat nå er det rundt 20 eierløse pakker inne. Foto: Henrik Ihme

På kundesenteret handler det om å bruke alle mulige detaljer for å finne fram til avsender eller mottaker.Anita Henningsen har nettopp løst et pakkemysterium når Fædrelandsvennen kommer innom, som gjør at Raymond og Belinda i Bergen får tilbake pakken de ikke merket godt nok.

— Pakken var innlevert i Bergen, noe kollinummeret på adresselappen viste. Ved å sjekke opp fornavnene mot postnummeret til postkontoret pakken var levert, og igjen opp mot vår adressebok, fant jeg fram til dem. Den var jeg veldig fornøyd med, sier hun.

Men det hender også at folk ringer og etterspør tapte julegaver.

— Da kan vi pakke dem opp og kjøre noen kontrollspørsmål for å sjekke at vi har riktig gave til riktig person. Det kan være å spørre hva som er pakket inn, hva slags julepapir som er brukt eller hva det står i kortet, sier Henningsen.

14 "kalde" saker

Alle pakkene som kommer inn merkes med avvik, og havner på en egen julegaveliste. De fleste pakkemysteriene løses, og ender opp hos sin rettmessige eier. Men noen saker blir liggende uløst. 14 pakker ligger igjen fra i fjor, og ifølge Henningsen ender de ikke opp på Postens julebord.

— De pakkene blir destruert. Jeg har sett på fjorårets pakker nå for å gjøre et siste forsøk, men det er helt umulig å vite hvor de skulle, sier hun.

VIKTIG JOBB I JULA: - Ofte er ikke folk klare over at pakken ikke kom fram, og så er avsenderen snurt fordi han ikke får noen takk for gaven, sier Anita Henningsen. Foto: Henrik Ihme

Hun har samtidig noen tips til hvordan du kan forsikre deg at juleforsendelsen kommer fram i tide, i tillegg til å merke pakken tydelig.— Tar du vare på kvitteringen så kan du følge pakkens ferd på posten.no. En annen forsikring er å legge en ekstra adresselapp oppi pakken.