KRISTIANSAND: – Sødals initiativ kommer sent, men det skal ikke stå på oss. Nå må vi håpe KrF støtter Sødal. Da øker presset på Høyre. Vi er klare til å danne flertall med Høyre og KrF for å glemme hele omtakseringen, selv nå i tolvte time, sier gruppeleder i Frp, Tor S. Utsogn.

Det var budskapet fra øyboere på Randøyane som fikk begeret til å flyte over for Harald Sødal i helgen. Mannen som har sittet i bystyret siden 1971 har bestemt seg for å gjøre alt som står i hans makt for å annullere hele omtakseringen og gå tilbake til gammel eiendomsskatt – og han skaper nå bevegelse både i Høyre og KrF.

«Brotsverk»

– På øyene straffes vanlige mennesker med en voldsom skatteøkning fordi noen kakser vil betale millioner for husene deres. Dette er rå utslag av taksering basert på markedsverdi, som er en verdi ingen ser noe til før de eventuelt selger. Blodig urettferdig.

Hva mener du? Si din mening!

– På sikt tvinges lokalbefolkningen vekk fra kysten, og kysten avfolkes. At markedskreftene skal gripe slik inn i folks liv og rasere kysten, kan ikke jeg stå for, sier Sødal.

Han legger til at bystyret forutsatte null skatteøkning neste ti år, noe som viser seg umulig å garantere, samt mest mulig sosial rettferdighet.

– Når ingenting av dette oppfylles, må vi våge å ta affære. Vi må som folkevalgte reise oss nå, sier Harald Sødal, og viser fram Fædrelandsvennens reportasje lørdag om fortvilte øyboere som møttes i skolehuset på Randøyane.

– Men burde du ikke tenkt på og sagt dette lenge før, Sødal?

– Jo visst, og det har jeg gjort. Men flertallet i bystyret ville omtaksere. Nå ser vi at skatten ikke blir som vi krevde, og da må vi gjøre noe. Argumentet om at vi trenger penger, holder ikke. Da får vi heller kutte i budsjettene. Vi kan ikke gjøre «brotsverk» og overgrep mot innbyggere fordi kommunen trenger penger, sier Sødal.

Møter i kveld

KrFs gruppeleder Jørgen Kristiansen sier han forstår Sødal godt, men han føler saken vanskelig, ettersom annullering av ny skatt vil innebære kommunens økonomiske handlingsplanen plutselig mangler rundt 40 millioner kroner.

– Vi skal diskutere dette nøye på gruppemøtet vårt i kveld. Går vi for å droppe hele omtakseringen, vil Frp støtte oss. Da er det opp til Høyre. Det er dramatisk å annullere omtakseringen – og vi får et økonomisk problem, men jeg vil slett ikke utelukke at vi vil foreslå det, sier Kristiansen, som før helgen kom med en uforbeholden unnskyldning til kristiansanderne for at han hadde sviktet i skattesaken.

Høyres gruppeleder Inger Skeie Hansen er overrasket over Sødal og KrF, men vil ikke lukke døren for å annullere omtakseringen:

– Høyres gruppe skal diskutere dette i kveld, og før det vil jeg si verken ja eller nei. Men jeg må minne om at omtakseringen ikke handler om ja eller nei til eiendomsskatt, men om et mer rettferdig system. Pr. dato har ikke jeg belegg for å si at feil er begått, sier Skeie Hansen, som også er uenig i at skatten øker veldig.

– Det meste av økningen på 20 prosent handler om at det er kommet til mange nybygg siden vi vedtok omtaksering i 2008. For den enkelte øker ikke skatten noe særlig, for mange går den faktisk ned, sier hun.

– Omtakseringen er blitt en skandale. Da må politikerne rydde opp, ikke bare sitte stille og se på, sier Harald Sødal.

– Dramatisk

– Dette var dramatisk. Utover det har jeg lite å kommentere. Vi må ta det fra en kant – og i de riktige fora, sier rådmann Tor Sommerseth.

Om bystyret faktisk kan annullere et vedtak som er tett på gjennomført, verken ville eller kunne rådmannen svare på i går kveld.

Prosjektleder Nils Olav Berge for eiendomsskatten kan heller ikke svare på den lovmessige siden.

– Bystyret har gitt skattenemndene myndighet til å fastsette den nye eiendomsskatten. Det naturlige er at bystyret ber nemndene se på ting de finner kritikkverdig. Jeg gjentar at klageprosessen er en del av saksbehandlingen, og at det først er etter klagebehandling vi har et endelig resultat, sier Berge.

Ap ber om seriøsitet

Aps gruppeleder Aase Paulsen synes det blir merkelig og på grensen til useriøst hvis bystyret skulle annullere omtakseringen av eiendomsskatt nå.

– Vi vedtok omtaksering fordi vi ønsket et mer rettferdig skattesystem. Da vil jeg oppfordre bystyret om å jobbe for et mest mulig rettferdig skattesystem, sier hun.

Paulsen mener det er klare skjevheter ved takseringen. Hun synes det viktige nå er å arbeide for å bli kvitt disse skjevhetene, ikke så tvil om hele omtakseringen.

– På Randøyane, Tømmmerstø og andre steder i Randesund er det skjedd noe rart. Disse områdene er kommet i sone åtte, og det virker eiendommelig. Det må vi ta opp og eventuelt rette på. Hvis lignende er skjedd andre steder, må vi se på det også.

– Vi må seriøst jobbe for å få denne omtakseringen så rettferdig som mulig, som vedtatt. Det blir vanskeligere hvis enkelte partier i sluttfasen starter en helt annen og, etter min mening, unødvendig debatt, sier hun.