EVJE: – Feltspat herfra har høy kvalitet. Det er hovedbestanddel i porselen, og dermed også i kunstige tenner, forklarer Geir Magne Feed.

MANGE HATTER: Geir Magne Feed er steinguide, løypetråkker og jordbærservitør. Men formelt sett er han rektor ved Evjetun leirskole. Foto: Lars Hollerud

Et annet steinhardt faktum Setesdal mineralparks trofaste guide deler med unge tilhørere, er at imponerende 610 kilometer sølvtråd kan dras ut av kronprinsklumpen, steinen som er oppkalt etter kronprinsens besøk i fjor. Det er langt, omtrent tur-retur Kristiansand – Drammen.

Stort

– Og her, sier Feed, hver gang han loser en gang en runde i det en milliard år gamle grunnfjellet, – ser dere rester av trær som er 225 millioner år gamle. Da er jo vi ganske unge, påpeker 54-åringen, en tidligere idrettsinstruktør ved Evjemoen, som siden 2003 har vært rektor ved Evjetun leirskole og som like lenge har tatt elever med til mineralparken for å si litt om noen av de omtrent 1000 skattene som er å se der inne.

– Dere ser bare en fjerdedel av den store mineralsamlingen. Den er størst i Europa og faktisk unik på verdensbasis, sier omviseren, som peprer tilhørere med harde fakta i løpet av den 20 minutter lange rundturen.

Langt

– Brevik, der de lager Diplom Is, hviler ikke på tett fjell. Tvert om, det er gjennomhullet av totalt 20 mil lange gruveganger, sa Feed til sjuendeklassingene, som onsdag kom fra Ålgård skole i Rogaland og Sandnes skole på Tromøya, og viste eksempler på flere glitrende funn.

Dagen etter skulle elevene til Flåt gruver, medbringende advarsel om ikke å plukke på svarte og bruner steiner. De kan være radioaktive.

Geir Magne Feed fikk forresten ikke dra hjem som han pleier etter onsdagens runde. For Vegard Hansson, mineralparksjefen, ventet med diger marsipankake og orkidé i steinpotte. Og sannelig ventet ordfører Bjørn Ropstad også. Han med 5000 kroner til Evjetun.