KRISTIANSAND: AMK-sentralen i Lillesand ble først varslet om ulykken.

Klokka 14.34 loggførte sentralen melding fra Xstrata om ulykken. Ifølge sentralen ble fem ambulanser sendt mot bedriften.

I tillegg ble legevaktslege og luftambulansen fra Arendal sendt til stedet. Luftambulansen ble senere brukt til å frakte den mest alvorlige skadede, en 18-åring, fra Sørlandet sykehus til Ullevål universitetssykehus.

Brann

Tre minutter senere, klokka 14.37, fikk fagsentralen for brann (110-sentralen) i Arendal melding om ulykken.

— Vi har hatt hele Kristiansand-stasjonen på 11 mann pluss ledelse på stedet. Forsåvidt har Vennesla-stasjonen også vært aktiv, da de hadde innrykk til Kristiansand, sier vakthavende overbefal i KBR, Eddie Hoel, til fvn.no.

Etter det fvn.no kjenner til stilte stasjonen med tre mannskapsbiler og lift. I tillegg var flere mindre kjøretøy fra stasjonen til stede ved Xstrata.

Brannmannskaper fra Vennesla ble kalt til Kristiansand for å overta beredskapen ved den tomme stasjonen. Industrivernet ved bedriften har også flere egne brannbiler.

Bistod industrivernet

— Vi har bistått først og fremst med slukkingen og søk i flere etasjer på skadestedet før man fikk full oversikt, og var sikre på at det ikke var flere savnede, sier Hoel.

Han bekrefter at det foreligger konkrete planer for hva som skal skje i forskjellige scenarioer.

Politi

Av nødetatene fikk politiet melding sist. Klokka 14.40, seks minutter etter at AMK ble varslet, fikk politiets operasjonssentral i syvende etasje på politihuset i Kristiansand ulykkesmeldingen.

— Etter at det reint operative var ferdig så overtok krimteknisk åstedet sammen med bedriftens folk. De vil sjekke det ut i kveld og fortsette i morgen, forteller Børge Steinsland, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Politiet var på stedet med tre patruljebiler, i tillegg til kriminalteknikere.