— Det eneste jeg kan si er at vi holder på med noe veldig spennende og gøy der ute. Som du ser er oljetanken den eneste gjenstanden som står igjen fra det gamle verftet, sier Per Fronth til Fædrelandsvennen.

Smått kan være godt for den kjente kunstneren fra Kristiansand. I dette tilfellet nøyer han seg med et krypinn på skarve 15–20 kvadratmeter, fordelt på to etasjer.

Om det blir lite, skal bygningen bli spektakulær nok. Det monteres blant annet et spesialkonstruert, buet vindu i hver av de to etasjene, med utsikt mot henholdsvis Høllen og innover sundet. Det blir reist et mindre tilbygg med vindfang og toalett.

FØR RIVINGEN: Trond Moi (t.v.) og Per Fronth foran verftet i Ny-Hellesund i fjor høst, med oljetanken til høyre i bildet. ARKIVFOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN

— Wow-følelseFra sin vesle sommerbolig blir 48-åringen nærmeste nabo med det nye kurs- og konferansestedet Verftet, som nå reises på Kapelløya for over 50 millioner kroner. Men verken eierne eller kunstneren selv ønsker å kommentere tankprosjektet ytterligere nå, siden de har tenkt å droppe nyheten på nyåret.

Per Fronth er svært godt kjent i Ny-Hellesund, der han i likhet med andre kjente kunstnere har hentet mange av sine motiver. De siste 15 årene har han leid hus tvers overfor Verftet. Her har han hatt sommerbesøk av kunstnervenner fra de fleste kontinenter.

Nå vil Fronth lage en kontemporær kunstscene med arbeider fra hele verden på Verftet.

— Folk skal få en wow-følelse når de kommer hit, har han tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Bygd i 1952

Ifølge tidligere verftseier Jan Erik Bentsen ble oljetanken montert i 1952, og fra den ble både fiskebåter og lasteskip forsynt med drivstoff. Kanskje spør han kunstneren om å låne seng et par netter.

— Jeg kunne godt tenke meg å overnatte der selv ja, utsikten er veldig fin. Tanken slo meg faktisk da vi var i ferd med å demontere den og selge den, forteller Bentsen.

Han hadde en kjøper på hånden, da ideen om sommerbolig dukket opp i kjølvannet av planene om det nye Verftet med restaurant Bølgen & Moi og 21 leiligheter.

Oljetanken ble bygd av oljeselskapet BP, siden kjøpt av Noroil før Bentsen overtok den i 1984. Etter dette var den kun sporadisk i bruk. Tanken er bygd i seks millimeter tykt stål, måler 3,6 meter i diameter og skal være i meget godt stand.

Nå skal den sandblåses før den får et strøk maling.

Ja fra fylkeskonservatoren

Uthavnen er som kjent fredet, men Fylkeskonservatoren godtar glatt at den gamle oljetanken blir innredet.

— Vi er opptatt av å ta vare på tanken fordi den etter hvert er blitt et landemerke ved innseilingen til Ny-Hellesund. Den kan med fordel få et annet innhold, og likevel opprettholde landemerkefunksjonen, sier Frans-Arne Stylegar til Fædrelandsvennen.

Hva kunstneren vil fylle tankens indre med har de ikke brydd seg om.

— Vi er opptatt av det visuelle. Var det opp til meg var det fortsatt verksted og slipp på stedet, men det er ikke jobben min å mene noe om hva som skal gjøres på innsiden, sier Stylegar.

Verftet skal åpne i juni, og da skal også Fronths krypinn være ferdig.