OSLO: — Jeg er så lei at jeg har begynt å gå til jobb. Dermed slår jeg to fluer i en smekk: Slipper å betale bompenger og får trim. Jeg har en sånn kilometer- og kaloriteller på armen, sier Ingebjørg Godskesen og viser kollega Henning Skumsvoll innretningen.

— Hvor mange kalorier bruker du på å gå? Lurer han.

— 5-600. Og så sparer jeg 25 kroner, svarer Godskesen, og de to er enige om at kaloriene tilsvarer et godt stykke formkake.

Landsmøte

I dag begynner Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen, og den heteste debatten er spådd å handle om bompenger. Terje Søviknes, som vil inn i sentralstyret, har trumfet gjennom bompengefinansiert E 39 fra Os til Bergen Godskesen er svært skeptisk til å jekke på dette kravet.

— Det vil være en falitterklæring for partiet dersom vi blir for bompenger. Det er en av hjertesakene våre! Når vi har sagt vi er mot bompenger, må vi stå for det. Hvem skal folk kunne stole på da, hvis vi snur på det vi har gått til valg på, sier Godskesen bestemt.

— Jeg er enig. Det er litt av grunnfjellet vårt. Bilistene blir flådd! Mener Skumsvoll.

— Vi mener det er svake politikere som går inn for bompenger, sier han.

Hjertesak

Godskesen er spesielt kritisk til at hun mener partiet gir fra seg en hjertesak før en eventuelt havner i posisjon.

— Jeg føler de mener at vi må gjøre dette for å komme i posisjon. Men du kan ikke gå ut og si noe sånt på forhånd! Du må heller forhandle når du eventuelt kommer i posisjon til det. Men jeg mener bompenger, eiendomsskatt og innvandring er hjertesakene våre. De tukler du ikke med, sier hun.

— Men dere må vel gi og ta for at noen skal ville gå i regjering med dere?

— Hvis Høyre vil samarbeide, må vi forhandle et nytt program. Men det blir feil å legge seg så mye som mulig mot Høyre. Vi kan ikke gi fra oss hjertesakene våre.

Fem delegater fra Aust-Agder og syv fra Vest-Agder deltar på partiets landsmøte i helgen.