TO STIGER: - Den ene skal hindre veggen i å blåse ned, opplyser snekkeren. Foto: Anne Smith Lorentz
METODEN: Stokkene er påført såkalt raulandshogg for å krysse hverandre i hjørnene. Foto: Anne Smith Lorentz
EKSEMPEL: Taket til dette stabburet, som står ved Ogge, er laget av Eilin Lunden. Foto: Anne Smith Lorentz
HØYT OPPE: Arbeidshallen skal stå ferdig i høst. Foto: Anne Smith Lorentz

IVELAND: — Jeg må gjøre dette selv. Polakken som skulle hjelpe, sendte jeg av sted. Han visste ikke foran og bak på en hammer.

Vi fant den kvinnelige lettvekteren på en stige, reist mot veggen som skal bli hennes nye arbeidsplass. Låven var blitt for liten.

På Ranestad, i skogen mellom Birketveit og Vatnestrøm, holder hun til sammen med ektemann Arnulf og tre barn mellom fire og 14 år.

Pluss seks kyr, fire kalver, to hester, tre hunder, tre katter, tre høns og to moskusender. De siste har brunsnegler som livrett.

Fordeling

— I denne hallen kan mannen min sage tømmer på den ene siden, og jeg lafte på den andre etter at materialene har tørket i ett år. Men Arnulf har også en annen jobb. Derfor hadde det vært greit med polakken akkurat nå når arbeidshallen bygges.

— Når skal den stå ferdig?

— I høst.

— Du ser ikke akkurat ut som en tømmermann?

— Alle spør hvordan ei lita dame kan løfte flere hundre kilo tunge stokker. Da svarer jeg at det er det maskinene som gjør. Jeg bare styrer dem.

Frafall

Eilin Lunden lærte altså det 1000 år gamle yrket som 20-åring.

— Av de 10-12 som deltok, er det bare jeg som fortsatt driver med dette. Til og med instruktøren, Knut Helge Jokelid, har sluttet. Likevel har jeg noen kolleger her og der, jeg vet i alle fall om tre.

For eventuelle som lurer: Laft og lafting er å bygge tømmerhus og tømmerhytter av liggende tømmerstokker som krysser hverandre i hjørnene.