KRISTIANSAND: — Jeg takker min gud for at bandittene ikke var der da vi oppdaget tyveriet, ellers hadde jeg nok graust båten opp i heia, sier Terje Angell Løvdal (60), og ser svart ned i dørken på M/S Karuna, den 32 fot store Grimsøy-sjarken de daglig er ute med.

Fredag oppdaget Løvdal og Asbjørn Gill (63), som eier sjarken sammen, at noen hadde tømt hele kista der de hadde 90 salgsklare krabber liggende.

— Da vi nærma oss blåsa utenfor Kjeltringholmen, syntes jeg den lå lenger ut i sjøen enn normalt. Jeg sa straks til Terje at "her har det vært folk", sier Gill.

— Du må ikke si det, svarte jeg, men så hadde han rett. Da vi fikk dratt kista opp var den helt tom, sier Løvdal.

Tapt inntekt

En hel ukes møysommelig sanking, utsortering av for små eller skallskiftende krabber er helt forgjeves. Krabbesalget over brygga ved Lundsbroa lørdag kan de bare skyte en hvit pil etter.

— Det hadde gått unna på noen minutter, vi selger de for femten kroner stykket, men nå har fortjenesten på 1500 kroner gått rett til sjøs, sier Løvdal.

Hadde de kommet litt seinere, ville sannsynligvis også hele kista med blåse og tau til over fem hundre kroner ha drevet avgårde.

Og hvor de 90 krabbene nå har blitt av, kan de bare spekulere i.

- Det er så frekt, at jeg har ikke ord. Jeg har aldri vært ute for maken, sier Gill, og klorer i kista.

Han deler svartsinnet til kameraten og kollegaen, og tror ikke de hadde vært nådige om de hadde tatt tjuvfiskerne på fersk gjerning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOM BRYGGE: Asbjørn Gill står uten fangst på dekk i sjarken Koruna. Her skulle han ha solgt krabber lørdag. Foto: Amund Hestsveen

Orker ikke anmelde

— Vi må jo ha årlig godkjennelse for å selge krabbene fra Skagerrakfisk, som er bransjeorganisasjonen vår. En skulle tro at det vekker oppsikt hvis noen kommer i land med så stor fangst, men det viser seg at folk ikke bryr seg lenger, sier karene.

Så stor er resignasjonen, at de ikke en gang har orket å anmelde tyveriet til politiet.

- Nei, hva skulle politiet gjøre? De kommer jo ikke hit når vi har hatt innbrudd i båten, heller, de sier det er for vått til å ta fingeravtrykk, sier Gill.

Og hos politiet er det ikke noe ekstra fokus på krabbetyverier.

— Det stjeles jo krabber hele tida, men når vi ikke har noen opplysninger eller observasjoner, er det lite vi kan gjøre, sier operasjonsleder Nils Voreland ved Agder politidistrikt.

Har du tips i saken? Send oss en melding på tips@fvn.no