— Det er svært uheldig at det er kvinner i en sårbar situasjon som må ta ansvaret og belastningen for enkelte leger som ønsker å reservere seg mot å henvise kvinner til sykehuset for å få utført et abortinngrep, sier avdelingsleder Randi Andersen ved Kvinneklinikken på Sørlandet sykehus Kristiansand.

— Det er beklagelig at de skal møte mer motstand i den situasjonen de er. Dette er den pasientgruppen vi ikke vil belaste mer, men som vi ønsker å imøtekomme. Dette er ikke en gruppe som står fram med navn i avisene og slåss for sin sak. Dette er en gruppe kvinner vi må verne om, som vi skal gi hjelp til med en gang, sier Andersen.

Nå ønsker Kvinneklinikken å berolige sine pasienter i debatten som følger etter at regjeringens nye lovforslag ble sendt ut på høring tirsdag.

— Kvinner som må ta abort trenger ikke gå via fastlegen, men kan ringe rett til sykehuset, sier hun.

Lite problem

Avdelingslederen forteller at sykehuset så langt ikke har registrert konflikter eller problemer på grunn av reservasjonsbehov for leger.

Dette er ikke en gruppe som står fram med navn i avisene og slåss for sin sak.

Aftenpostens undersøkelser den senere tid har vist at minst to leger i Vest-Agder vil reservere seg hvis de får muligheten. En kvinne i Åseral og en ukjent lege i Lindesnes, ifølge avisen. I tillegg anslår tidligere kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, at to-tre leger i Kristiansand kan komme til å benytte seg av muligheten.

— Vår kartlegging, som ble gjort for Fylkesmannen våren 2013, viste at det kun var to-tre av 75 fastleger i Kristiansand som vurderte å benytte muligheten for å reservere seg, sier Vige.

— Det er så få at det neppe vil skape praktiske problemer. Men på mindre steder kan det bli langt større problemer, påpeker han.

Selv tenker han at reservasjonsretten først og fremst er en politisk sak.

— Men personlig mener jeg at dette ikke er noe godt grep. Jeg er lite begeistret for forslaget, og kan ikke se at det skulle gjøre noen forskjell på en leges samvittighet å måtte henvise en kvinne i to ledd i fremtiden, mot ett ledd i dag. Jeg har vondt for å se den prinsipielle forskjellen, sier Vige.

Ser ikke forskjellen

I dag må alle fastleger henvise kvinner til sykehuset, der aborter utføres. Legene skal ikke gå god for inngrepet på noe vis, kun henvise. Med det nye lovforslaget til regjeringen, er fastlegene som reserverer seg, forpliktet til å henvise kvinnene til en annen lege, som så kan henvise kvinnene til sykehuset.

Heller ikke Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss ser den store, prinsipielle forskjellen med tanke på legers samvittighet nå og med et nytt lovverk.

— Nei, jeg ser ikke forskjellen. Samvittighetsmessig blir det nokså likt, sier Ingunn Foss.

— Men reservasjonsmuligheten står i regjeringsplattformen som vi jobber etter. Vi har forpliktet oss til den. Det er vedtatt i partiet, sier Foss som understreker at en ny lov skal ivareta kvinner like godt som i dag, og påpeker muligheten for kvinner til å gå direkte til sykehuset med sine saker.

— Men det er viktig å ha forståelse for at dette kan være et samvittighetsdilemma for legen, legger hun til.