I fjor ble det avdekket sju tilfeller av tuberkulose i Kristiansand. Hittil i år er det avdekket fire tilfeller, ifølge en artikkel publisert på kommunens hjemmeside.

Selv om antallet er lite, tror smittevernlege Dagfinn Haarr at vi kan komme til å se en økning i antall tilfeller av tuberkulose iårene fremover.

— Om det er en økende tendens er vanskelig å si, men i og med at den ikke er utryddet på verdensbasis, er dette tall som kan øke etter hvert, sier han.

Kan øke

Ifølge en oversikt som vaksinasjonskontoret i Kristiansand har laget, ble 700 personer sjekket for tuberkulose i 2013. Når Haarr mener det er en risiko for økning, skyldes det blant annet at sykdommen viser seg å være på fremmarsj i flere land.

Også i vestlige land som Storbritannia er det nå en økning i antall tilfeller.

— Når sosiale ulikheter øker, kommer tuberkulosen tilbake. Det har skjedd i vestlige land etter finanskrisen. Derfor risikerer man å bli smittet, også når man reiser til vestlige land også, sier Haarr.

Innvandring

De som blir sjekket for tuberkulose, er innvandrere til Norge, mennesker som skal jobbe på arbeidsplasser der det kreves sjekk, mennesker som har vært på reise i land som har tuberkulose og de som er i omgangskretsen til en smittet.

Alle de sju tilfellene som var avdekket i fjor, var innvandrere fra ikke-vestlige land.

— Det forekommer også blant mennesker som har bodd her en stund. De kan ha blitt smittet i hjemlandet, men kan oppleve at sykdommen bryter ut senere, sier Haarr.

Har økt

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det har blitt flere tilfeller av tuberkulose i Vest-Agder de siste årene. Fra sju tilfeller i 2008 til 21 tilfeller i fjor.

— Vi tar tuberkulose på alvor, men i Norge har vi god behandling og det er liten grunn til å frykte denne sykdommen, sier Guri Hoven, seksjonsoverlege ved lungeseksjonen på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Hun bekrefter at de fleste som får sykdommen, er mennesker som har blitt smittet i hjemlandet og der sykdommen utvikler seg etter at de er kommet til Norge.

— Det er svært sjeldent at det smitter fra utenlandsfødte til den norske befolkningen, sier Hoven.

- Er det noen fare for å reise som turist til land der det er tuberkulose?

— Nei, det er nesten bare de som bor tett på lokalbefolkningen over lang tid som risikerer å bli smittet.

Blir friske

De som har blitt smittet i Kristiansand, har ifølge Haarr blitt friske. Både de som allerede har blitt syke og de som har fått påvist at de har bakterien i kroppen, får behandling.

- Er det ikke fare for å bli smittet av resistente bakterier som er vanskelige å finne antibiotika mot?

— Vi har sett lite av resistente stammer. Men det kan komme, og det er nok bare et spørsmål om tid før det kommer, sier Haarr.

- Hvor bekymret skal folk være for denne sykdommen?

— I det daglige skal man være lite bekymret. Det er lite smitte fra de få som har smitten til resten av befolkningen, sier Haarr.