Ordene tilhører universitetslektor ved instituttet for pedagogikk på Universitet i Agder, Dag Øystein Nome. Han har publisert artikler om lekens plass i en institusjonalisert barndom. Pedagogen er spesielt fascinert over ungdom med rullebrett som hobby, hvordan de ikke styres av et belønningssystem som er påført utenfra, men ser verdien i praktiseringen.

— En nøkkel både i skolen og i arbeidslivet, er at man har et element av lek. Mange bedrifter driver for eksempel med ulike former for lek når de har bedriftssamlinger for å skape en dynamikk man ikke får ellers. For skolens del er det helt essensielt at man beholder den frie flyten leken har for å skape de relasjoner som også skaper prestasjoner. Skatemiljøet har tatt med seg de viktigste ingrediensene i leken. De styres av mål som ikke er satt utenfra, sier Nome.

Han påpeker at det er en kommersiell side av skatesporten, som ikke bør glorifiseres, men at skating på grunnivå er forbilledlig.

— Motivasjonen ligger i aktiviteten her og nå, mestre neste triks og få oppmuntring og anerkjennelse fra kamerater. Det er motoren, ikke den gullmedaljen, poengene eller plasseringen på tabellen man får i andre idretter, sier Nome.

- Ha det gøy

I begynnelsen av august ble tolv år gamle Jonas Carlsson norgesmester i bowl-grenen. Daniel Moi Pedersen vant street, mens Fredrik Tangerud vant pris for beste triks. Nevnte prestasjoner kommer i tillegg til flere medaljer og høye plasseringer fra Kristiansand-skatere. Som en fasit hentet ut av idrettsfaglige lærebøker, beskriver Carlsson hvordan han tenkte under konkurransen og videre hvordan gruppa har blitt medaljegrossister.

— Jeg prøvde ikke å tenke. Jeg prøvde bare å lande triksene. Det gikk ganske bra. Jeg feilet på det siste trikset, så jeg er fornøyd med å lande nesten alt.

— Vi skater sammen og "pusher" hverandre til å gjøre nye triks. Vi er glad på hverandres vegne når noen klarer nye triks, sier 12-åringen.

På spørsmål fra kommentatoren under NM om hva som skal til for å bli god, svarer Daniel Pedersen.

— Skate hele tiden, ha det gøy, sier norgesmesteren i junior street.

Dra på konkurranser, ha det gøy

Carlsson tar noen runder i skateparken på Idda. Han glir irriterende enkelt over murdekket, klikker bakdelen av brettet i bakken og drar den fremste foten fremover for å få høyde. Han lander støtt og sklir ut metallstangen, lander og sparker i bakken for å få opp farten igjen. Fire timer daglig bruker han på brettet.

— Når man spiller fotball har man bare en fotballbane å gjøre det på. Skating kan man gjøre overalt hvor det er asfalt, sier Carlsson.

Hva er målet med skatingen?

— Målet er bare å dra på konkurranser, ha det gøy, skate med venner og lære meg flest mulig nye triks.

Får du gjort leksene da?

— Det blir vel litt slurv, jeg prøver å gjøre det fort sånn at jeg kan ut og skate, sier norgesmesteren.

Daniel Pedersen knep gullet i junior street.
Carlsson vant blant andre foran Mats Hatlem, som er spådd en lysende karriere i skatesporten. Foto: Lars Gartå
Båden Pedersen og Carlsson var på pallen i junior street. Foto: Lars Gartå