Straffen er i tråd med påstanden fra påtalemyndigheten. Overgrepene skjedde mellom 1996 og 2000, og startet da stedatteren var åtte år gammel.

I retten stilte tiltalte seg fullstendig uforstående til anklagene. Hans forsvarer anførte at dersom det ikke kunne utelukkes at det første overgrepet fant sted etter at stedatteren var fylt ti år, ville hele saken være foreldet.

Fire henlagte saker

Retten har kommet til at saken ikke er foreldet. De tror fullt og helt på forklaringen til stedatteren, og har kommet til at hun ble utsatt for gjentatte «samleieliknende handlinger». Hun har fått alvorlige psykiske plager etter overgrepene.

Retten legger til grunn flere støttende forklaringer fra vitner, blant annet fra fire kvinner som forklarte at de i 15-18 års alderen ble seksuelt utnyttet av mannen. De hadde kommet i kontakt med ham som nabo eller i hans rolle som bussjåfør. Sakene deres er henlagt, fire på grunn av foreldelsesfristen.

Mister kjøreseddelen

I tillegg til fengselsstraffen mister sørlendingen retten til å drive «personbefordring mot vederlag» for evig tid. Retten er enig med forsvarer i at overgrepene mot stedatteren isolert sett ikke berører yrket hans som bussjåfør, men mener likevel han skal fradømmes kjøreseddelen.

«Bevisførselen i denne saken har vist at tiltalte overfor personer, som på grunn av alder eller andre årsaker, ikke makter å sette grenser for ham, utnytter disse til å få dekket seksuelle behov», skriver retten.

Videre mener retten at mannen som bussjåfør vil kunne få god anledning til å komme i kontakt med passasjerer som ikke evner å sette grenser for ham. De viser til at han i 2008 ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for seksuelle handlinger mot en ung kvinnelig passasjer. Han mistet da kjøreseddelen for tre år.

— En god avslutning

En av de fire kvinnene som vitnet mot bussjåføren, sier følgende etter dommen:

— Det er veldig godt å vite at vi ble hørt vi som vitnet mot ham, og godt å vite at han ikke kan kjøre buss eller taxi. Det er en seier i seg selv. På den måten får han ikke tak i flere slik han har gjort før. For meg er det en veldig god avslutning på de ni årene jeg har tenkt på dette, sier kvinnen i dag er 28 år.

Saken hennes ble henlagt på bevisets stilling. Hun søker nå om voldsofferetstatning sammen med de tre andre.

Må betale erstatning

Mannen i 50-årene er også dømt til å betale stedatteren, som i dag er i midten av 20-årene, 225.000 kroner i oppreisningserstatning. Bistandsadvokaten hennes krevde opprinnelig også menerstatning på 916.383 kroner for skadene hun er påført. Retten mener dette ikke er tilstrekkelig opplyst i saken, og at erstatningen eventuelt må fremmes i et sivilt søksmål.

Mannens forsvarer Marius Larsen ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen.