— Jeg håper virkelig de får anledning til å reservere seg. Noe annet ville være trist, sier Frode Eikenes, sogneprest i St. Ansgar katolske menighet.

— Hvorfor?

— Vår kirke forbyr enhver befatning, enhver deltakelse, i abort eller noe som fører til abort. Det er brudd på det femte bud («Du skal ikke slå i hjel,» red.anm).Dermed handler det verken om seksualmoral eller kvinnefrigjøring. Det store skillet i spørsmål om abort går mellom dem som ser på fosteret som et menneske helt fra unnfangelsen og de som ikke gjør det, sier han, og mener holdning til reservasjonsmulighet for fastleger dreier seg om samfunnets evne til å anerkjenne at å henvise til abort er et «dypt alvorlig samvittighetsspørsmål».

Krav på beskyttelse

Sogneprestens mener at et hvert foster - uansett alder - er et menneske med samme krav på beskyttelse som alle andre som lever.

— For meg er det uforståelig at det går an å være for abortloven samtidig som man anerkjenner at også et foster er et menneskeliv. Du kan ikke være litt for eller litt imot abort. Dette er et spørsmål om liv og død. Og det er barnets liv det står om.

— I hvilke tilfeller kan du akseptere abort?- Dersom morens liv er i fare forstår jeg at legene må ta en avgjørelse, men abort er ikke selvsagt, for det er to likeverdige liv det handler om.

I Guds hender

Slik Eikenes ser det, gir ikke påviste alvorlige misdannelser på fosteret aksept for abort.

— Jeg forstår dilemmaet, men vi mennesker skal ikke beslutte at et annet menneske, selv om det er sykt eller misdannet, skal miste livet. Dette må vi legge i Guds hender, sier han og forventer å bli spurt om voldtekt.

— Selv om voldtekt er en forferdelig opplevelse for kvinnen, jeg forstår det, er det ufødte barnet uskyldig, sier han og forteller om nonner som ble voldtatt av sovjetiske soldater i slutten av 2. verdenskrig.

— De fikk valget mellom å adoptere og fortsette i klosteret, eller å beholde barnet selv og forlate klosteret. Abort var aldri et alternativ for dem, sier Eikenes.

Utmeldinger?

Han vet noe om reaksjoner han kan få nå.

— Jeg forstår at det jeg sier kan oppleves ekstremt. Men jeg har ikke noe valg. Jeg regner heller ikke med at alle i min egen menighet aksepterer dette, og ser ikke bort fra at vi kan få utmeldinger, men det må jeg tåle. Dette er Den katolske kirkes lære og den ligger fast.Samtidig erkjenner sognepresten at han og kirken hans representerer et mindretall her i landet.

— Den katolske kirke ønsker ikke å påtvinge samfunnet noe folk ikke vil ha.

Tror på innstramming

Han ser ingen hensikt med det han opplever som «uvesentlige endringer» av dagens abortlov.

— Uten en radikal omlegging, der fosteret får samme beskyttelse som deg og meg, kan like godt kvinnen ha siste ordet. Et nemnd-system ville vært meningsløst.

Frode Eikenes tror likevel det vil presse seg fram en vilje til å revurdere dagens lovgivning.

— Etter hvert som forskning muliggjør at vi kan velge bort fostre som ikke har akkurat de egenskaper som foreldre ønsker seg, eller for eksempel når flere tar inn over seg at jentefostre fjernes fordi foreldrene heller ville ha en gutt, da vil det bli flertall for å stramme inn. Tror jeg, sier den katolske presten.