Det ble klart etter et hektisk møte med ni av ti Agder-representanter onsdag morgen. Bare Freddy de Ruiter (Ap) uteble i protest mot det han oppfatter som uenighet omkring sykehuset i Arendal.

— Vi har diskutert over bordet og vært ærlige med hverandre, og er enige om å fortsette å samarbeide på områder der vi kan stå sammen. Det er et viktig forum for å løfte felles saker, sier Sørlandsbenkens leder, Åse Michaelsen (Frp) til Fædrelandsvennen.

Media fikk ikke være til stede da ni av ti Agder-representanter diskuterte den betente situasjonen som har oppstått i kjølvannet av Michaelsens meget kritiske uttalelser rundt tilsynsrapporten fra fødeavdelingen i Arendal.

Fortsatt skeptisk

Michaelsen har betegnet det som er avdekket som "verre enn en skandale". Dette fikk både de Ruiter og Ingebjørg Godskesen (Frp) til å ønske å bryte samarbeidet på Sørlandsbenken.

— Jeg er glad jeg kom på møtet, men er fortsatt skeptisk, og vil ikke finne meg i at Sørlandsbenkens leder uttaler seg på vegne av benken i saker der vi ikke er enige, sier Godskesen til Fædrelandsvennen.

Åse Michaelsen sier hun i sykehussaken ikke har uttalt seg som leder av Sørlandsbenken:

-Jeg har som politiker uttalt meg omkring opplysninger om at det gis dispensasjon fra kvalitetskrav på sykehuset i Arendal som kan gå ut over pasientene. Jeg hadde gjort det samme hvis det gjaldt sykehuset i Kristiansand, og dette har ingen ting med lokalisering å gjøre, presiserer hun.

Vil ikke knebles

— Som politiker må jeg ha meninger, og jeg kan ikke bli kneblet fordi jeg også er leder av Sørlandsbenken, sier hun.

På den åpne delen av møtet ble det bestemt å be om at Sørlandsbenken så raskt som mulig får i stand et møte med ledelsen ved Sørlandet sykehus, Helse Sør-Øst og de to fylkesmennene for å få fram fakta omkring de akutte problemene som har oppstått ved sykehusene i Arendal og Flekkefjord.

Dette var det unison og tverrpolitisk enighet om.

— Dette gjelder ikke bare fødeavdelingen i Arendal, også i Flekkefjord er situasjonen kritisk etter at det ble bestemt å stanse akutt magekirurgi, poengterte Odd Omland (Ap).

— Et sånt møte er kjempeviktig for å få avdramatisert det skremselsbildet som er skapt på begge sider, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Eget møte

Ingebjørg Godskesen opplyste på møtet at Freddy de Ruiter ønsker å be om et møte med sykehusledelsen på vegne av Aust-Agder-benken.

Dette var ukjent for de to andre representantene fra Aust:

— Det har jeg ikke hørt om, sier Kjell Ingolf Ropstad til Fædrelandsvennen.

— Ikke jeg heller, sier Harberg.

Harberg, som har søkt fylkesmannsembetet for begge fylkene, var opptatt av at Sørlandsbenken får et korrekt bilde av forholdene ved de ulike sykehusene:

— Nå er det viktig å få fakta på bordet, og den eneste måten vi kan gjøre det på, er å snakke med dem det gjelder, sa han på møtet.

Flertallet av representantene på Sørlandsbenken er glade for at samarbeidet fortsetter, men sier også at det må vises forståelse og raushet overfor de som kjemper for saker i eget fylke.

— Og så er det veldig viktig at vi kan fortsette det gode samarbeidet om saker vi er enige om, som for eksempel vei og Sørlandslaben, sier Kjell Ingolf Ropstad.

— Sørlandsbenken er viktig i saker der Sørlandet kjemper mot andre deler av landet. Da står vi sterkere om vi er ti representanter enn seks og fire, sier Åse Michaelsen.

- Endrer ingenting

— Beslutningen om å fortsette samarbeidet på Sørlandsbenken var ingen bombe akkurat, men endrer foreløpig ikke min beslutning om ikke å delta, sier Freddy de Ruiter til Fædrelandsvennen.

Han synes også det er forhastet å be om et møte med sykehusledelsen og Helse Sør-Øst nå.

— Jeg vil gjerne gjennomgå tilsynsrapporten med de tillitsvalgte i Arendal først, og eventuelt få fram et nytt faktagrunnlag, sier han.

Han værer likevel at isfronten muligens kan tine:

— Det kan virke som om Sørlandsbenken synes det er viktig å stå sammen for videreutvikle de tre sykehusene, og dersom det er tilfelle vil jeg vurdere min deltakelse igjen.

Sørlandsbenken er et virkemiddel, og dersom det kan tjene sykehuset i Arendal, er det er virkemiddel jeg kan bruke. Min avgjørelse er ikke hogd i stein, sier de Ruiter.