Lene Holtskog hos fylkesmannen sier lovforslaget trolig vil ha liten praktisk betydning. Foto: PRIVAT

— Audnedal kommune påpeker at lovendringen vil innebære en betydelig svekkelse av det kommunale selvstyret, skriver Kristine Valborgland på vegne av Audnedal kommune og ber Stortinget avvise lovforslaget i sin høringsuttalelse.

Stor motstand

Som følge av den planlagte kommunereformen i 2017, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet utarbeidet et forslag om lovendring.

Endringen skal sikre at kommunene ikke bruker over evne eller prøver å sikre strategiske tilpasninger i forkant av en kommunesammenslåing. Lovendringen betyr at alle kommunale vedtak om låneopptak og langsiktige leieavtaler ikke er gyldige før de er godkjent av fylkesmannen.

Flere kommuner på Sørlandet mener det sterkt går utover kommunens funksjon.

— De forslåtte lovendringene er et unødvendig stort inngrep i det lokale selvstyret i kommuner i økonomisk balanse, skriver Flekkefjord kommune.

Høringsfristen er onsdag 25. juni, og departementet tar sikte på at lovendringen også skal gjelde for vedtak om budsjettet for 2015. Marnardal kommune er også mot forslaget.

— Marnardal kommune er uenig i statlig styring av kommuneøkonomi, og vi mener Stortinget bør avvise lovendringen, skriver Helge Sandåker, ordfører i Marnardal kommune.

Vennesla kommune har også gått mot lovforslaget. Rådmann i Kristiansand kommune, Tor Sommerseth, sier kommunen ikke vil uttale seg i saken på grunn av kort tidsfrist fra departementet, i tillegg til at det ikke er planlagt større investeringer i perioden.

Liten praktisk betydning

Lene Holtskog hos fylkesmannen i Vest-Agder tror ikke lovforslaget vil bety særlig for mye for kommuner på Sørlandet i praksis.

— Som det står i lovforslaget nå, kan hver enkelt fylkesmann utvise ganske stort skjønn når de skal vurdere lån- og leiespørsmål. Spørsmålet om hvor streng man skal være i vurderingen, er vanskelig.

Spørsmålet om hvor streng man skal være i vurderingen, er vanskelig.

Men det er en problemstilling vi har diskutert det med andre fylker allerede, og vi kommer til å samarbeide om saker slik at det ikke blir lokale varianter. Fylkesmannen har et godt samarbeid med kommunene i sør, og i praksis tror jeg det ikke er mange kommuner som vil bruke over evne kun for å sikre fordeler før kommunereformen i 2017, sier Holtskog.

Vil ikke overstyre

Mandal er foreløpig eneste sørlandskommune som slutter seg til lovforslaget. De påpeker at fylkesmannen bør kunne overstyre hele budsjettet.

— Bystyret slutter seg til departementets høringsforslag knyttet til statlig kontroll (...) Vi gjør imidlertid oppmerksom på at statlig kontroll bør omfatte hele investeringsbudsjettet, slik at også tiltak som finansieres fra fond eller salg av anleggsmidler blir gjenstand for vurdering og kontroll, skriver Mandal kommune.

Holtskog sier det ikke blir aktuelt å overstyre hele kommunens investeringsbudsjett.

— Forslaget gjelder ikke oppsparte midler eller hvis noen av kommunene eksempelvis frigjør kapital ved salg av aksjer i Agder Energi. Fylkesmannen skal kun se over søknader om lån for investeringer som kan gå utover økonomien i en fremtidig kommune, sier Holtskog.