— Det er helt dødt her. Enkelte trær har ikke ei barnål igjen, sier Kåre Goksem.

Enkelte av grantrærne til Kåre Goksem er helt nakne, etter at barnålene har falt av. Foto: Tormod Flem Vegge

Han rusler rundt i skogen sin ved gården Goksem i Lindenes kommune. Rundt ham står det brune, tørre og visne grantrær av typen norsk gran.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Under trærne ligger det store hauger av brune barnåler.

— Enormt omfang

For 14 dager siden oppdaget han at skogen hans er ferd med å dø.

— Omfanget er enormt, påpeker 60-åringen, som er pensjonist og skogeier.

Han eier et 1000 mål stort skogsområde på Goksem. Rundt 80 prosent av skogen er norsk gran, grantrær som er i ferd med å visne. Andre typer trær er ikke rammet.

— Det er nesten ikke et eneste grantre som ikke er berørt av dette, påpeker pensjonisten, som for et par dager siden kontrollerte og gjennomgikk hele skogen.

- Åpen for det meste

Skogbrukeren aner ikke hva som er årsaken til at skogen hans visner bort.

— Jeg har aldri sett en slik type skade. Dette er nytt for mine øyne. Jeg har også naboer som har grantrær som visner.

Skog5.jpg Foto: Tormod Flem Vegge

— Har du noen idé om hva som kan være årsaken?

— Det kan jo være klimaforandringer eller sopp. Det er i hvert fall ikke biller, for det er ikke hull i stammene. Jeg er åpen for det meste.

250.000 trær

Siden slutten av 70-tallet har Goksem med sine egne hender plantet rundt 250.000 trær på den 1000 mål store eiendommen sin, en eiendom som har gått i arv gjennom fire generasjon. Det dreier seg om verdier for millioner av kroner.

— Rundt 200.000 trær er rammet av skadene. Det er trist, for planen var at sønnen min skulle overta denne skogen, påpeker han.

Et trent øye vil se et brunt skjær gjennom skogen til Kåre Goksem. Brunskjæret er grantrær som er i ferd med å visne. Foto: Tormod Flem Vegge

Goksem har meldt fra om skogsskadene både til Lindesnes kommune, Fylkesmannen i Vest-Agder, Norges Skogeierforbund og Norsk institutt for skogforskning.

— Jeg er foreløpig den første på Sørlandet som har meldt fra om slike typer skader. Jeg regner med at flere skogeiere vil melde fra om samme typer skader etter hvert. Det er nok jeg som er tidlig ute, sier skogeieren som påpeker at er observert liknende skogsskader i Rogaland.

Forsikring?

- Tror du at du får erstatning for skadene?

— Ifølge forsikringsselskapet mitt er det ikke mye å hente. Men jeg mener det er for tidlig å trekke slutninger når de ikke vet hva dette skyldes.

— Jeg er jo veldig spent på hva som er årsaken. Jeg håper at jeg kan få et snarlig svar, sier Goksem.

Senere denne uka skal mannskap fra kommunen undersøke skogen.

Kan ha mange årsaker

Fylkesskogmester Karl Gjermund Damli hos Fylkesmannen i Vest-Agder sier til Fædrelandsvennen at det kan være mange årsaker til at granfelt dør.

— Det finnes sykdommer som kan ramme trærne, og det kan være noe som er tørkerelatert. Trærne kan også ha stått for tett, sier han.

Han var selv i kontakt med Goksem mandag, og avtalte å sende bilder og diskutere saken med en forsker.

— Jeg har sett noen dårlige mobilbilder, og det så ut som noen av trærne var ganske brune. Men det er umulig å uttale seg uten å ha sett dette selv. Først og fremst er det dramatisk for skogeieren, sier Damli.

Angående forsikring sier fylkesskogmesteren at han aldri har hørt at det går an å forsikre skogen mot annet enn skogbranner og stormskader.