— «Dama», som snart er 90 år, har vært borte i tre år fra Sørlandet, og har på den tiden seilt en strekning som tilsvarer jorden rundt fem ganger, sier Per Filip Sommerstedt, direktør for Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet, om Fullriggeren Sørlandet.

Tollklarering

Fredag la fullriggeren seg i Høllen i Søgne, for å få tollklarert utenlandsk besetning. Mannskap fra tollvesenet og politiet tok seg av klareringen, og gjennomførte passkontroll. Skipet har ikke vært på Sørlandet siden 2011. Om bord er rundt 40 norske og utelanske skoleelever, i tillegg til en besetning på 14. — Elevene er fra åtte-ni ulike nasjoner. De har tatt et videregående skoleår om bord i skipet, samtidig som de har seilt rundt i verden. Et slikt år har gitt dem større forståelse for ulike kulturer, språk og politiske systemer, forteller Sommerstedt.

Borte i tre år

Lørdag kommer fullriggeren hjem til Kristiansand. Da har ikke skipet vært i byen siden august 2011. Haakon Vatne, som har doktorgrad i shanty-sang, er for anledningen på Sørlandet for å instruere mannskapet og elevene på fullriggeren. De skal nemlig synge seg inn til Pir 6 klokka 10.00 lørdag, og Fullriggeren Sørlandets Shantykor skal svare dem fra kaia.