— Jeg får gjøre så godt jeg kan med å tale min bydels sak. Det rart å tenke på at dersom jeg ikke hadde blitt kumulert inn, så hadde ikke Hellemyr vært representert i bystyret i det hele tatt, sier Ebbe Boel Pedersen.

Ebbe Boel Pedersen er klar for innsats for Hellemyr-folket. Her er han foran Hellemyr skole. Foto: Torbjørn Witzøe

Den 57 år gamle avdelingslederen ved Kristiansand Folkebibliotek stod på 20. plass på KrF-lista i Kristiansand, og hadde ikke forventet å bli valgt inn i bystyret. Men kanskje var det velgerne i hans egen bydel som ga ham så mange kumuleringer og slengere at han kom inn som representant nummer åtte for KrF? Uansett er han klar for å representere bydelen.

Velforeningene på Hellemyr må bare ta kontakt om saker som de mener er viktige.

— Velforeningene på Hellemyr må bare ta kontakt om saker som de mener er viktige for lokalsamfunnet de fire neste årene. Jeg vil tro at innbyggerne i bydelen vår er opptatt av å beholde det gode skoletilbudet vi har og bibliotekfilialen. Ellers er mange bekymret for at omfattende veibygging de nærmeste årene skal rasere de flotte natur- og turområdene vi har rundt oss, sier han.

Flest fra Lund og Sødal

Bydelen Lund/Sødal har størst grunn til å glede seg over årets valg, der ni av de nye bystyremedlemmene bor. Fire er fra KrF, to fra Arbeiderpartiet og én fra hvert av partiene Høyre, Frp og SV.

Ser man på representasjon i forhold til folketallet er det Kongsgård/Gimlekollen som kommer best ut. Her er det bare 734 innbyggere for hvert bystyremedlem, mens det er hele 3941 bak

Bydelsrepresentasjon-i-Krsand-bystyre.png

Hellemyrs ene bystyremedlem.

Har ingen talspersoner

Bydelene Justvik, Tinnheia og Ålefjær er ikke representert i det nye bystyret i det hele tatt. Justvik og Tinnheia har til sammen 6242 innbyggere og ingen bystyremedlemmer, mens Kongsgård/Gimlekollen med sine 5871 har åtte i bystyret.

— Har betydning

1. amanuensis ved UiA, Jon P. Knudsen. Foto: Arkivfoto

Førsteamanuensis Jon P. Knudsen ved Universitetet i Agder mener det alltid vil være av betydning for ei bygd eller bydel å være representert i et kommunestyre. Han tror de folkevalgt bevisst eller ubevisst alltid vil tilgodese områder som de har gode kunnskaper om.— Spesielt for bydeler som tidligere var egne kommuner oppleves det nok som viktig å være godt representert i bystyret. Nominasjonsmøtene i partiene prøver nok også å ta hensyn til geografi, men velgerne kan som kjent kumulere og føre opp kandidater fra andre lister, sier Knudsen.

Ikke bekymret

Selv om leder av Justvik velforening, Birgit Kvarsnes-Olsen, gjerne hatt noen i sin bydel i bystyret, men er ikke bekymret.

— Etter at det ble klart at skolen skal renoveres og bygges ut, har vi ikke så mange kampsaker på Justvik. Ellers har vi fra velforeningens side alltid vært flinke til å gå gjennom personer vi kjenner når vi har behov for å nå ut med informasjon til de politiske partiene, sier hun.

Bjarte Vestøl (Frp). Foto: Vegard Damsgaard

Skeptiske politikere

Tidligere bystyrerepresentant for Frp, Bjarte Vestøl, sa før valget til Fædrelandsvennen at han mener politikernes adresser har hatt betydning for prioriteringer som er gjort. Han mener at store investeringer på kultur— og idrettsanlegg i Kvadraturen har gått på bekostning av anlegg ute i bydelene.

Demokratenes Vidar Kleppe kalte i samme intervju Tveit, Torridal og Mosby for de glemte bydelene, og viste til at mange bystyrerepresentanter bor innenfor bomringen og slipper å betale rushtidsavgift.