Ødeleggelsene er store flere steder i Bosnia-Hercegovina. Foto: Maja Domazet
Flere området på Balkan er hardt rammet. Dette bildet ble tatt i Serbia for noen dager siden. Foto: Øystein Sandtorv
Etter at vannet trakk seg tilbake kom mye søppel til overflaten. Foto: Maja Domazet

På fire dager har ekstremt kraftig nedbør ført til flomkatastrofe i Bosnia-Hercegovina, Serbia og Kroatia. Plutselig ble hele byer avkuttet da veiene ble stengt av flom og jordskred. Mange sto igjen uten mat, vann, strøm eller medisiner.

Maja Domazet (32). Foto: Privat

— Det hadde regnet i noen dager, men vi forstod ikke alvoret før halve landet var oversvømt på, bokstavelig talt, noen timer, forteller Domazet til Fædrelandsvennen onsdag formiddag.

- Forener oss

Etter hvert som nedbøren ga seg, kom også nye problemer til syne. Søppel, gjørme og døde dyr dukker opp etter hvert som vannstanden trekker seg tilbake.

Domazet forteller at hun har reist mye rundt i landet for å hjelpe der hun kan de siste dagene.— Det er verst i Maglaj, Doboj, Zavidovici og Odzak. Jeg vil si at det er de som trenger mest hjelp. De har fortsatt ikke drikkevann, noen steder er det heller ikke strøm. Hjemmene er helt raserte, forteller hun.

Generelt mener hun landet nå er satt tjue år tilbake i tid. Selv dro Domazet til Kristiansand da krigen brøt ut i 1992. For tre år siden flyttet hun tilbake, og bor nå i Sarajevo.

— Det vanskeligste for meg er at Bosnia akkurat hadde begynt å komme seg på beina etter krigen. Nå er mye ødelagt igjen. Samtidig forener denne katastrofen oss. Alle deltar i redningsarbeidet; fra små barn som donerer lekene sine til vanlige mennesker som har tatt fri fra jobben for å hjelpe med redningsarbeidet.

Kom uventet

Øystein Sandtorv fra Kvinesdal har bodd i Kroatia i åtte år, der han jobber som professor i teologi og er pastor i flere menigheter. Mandag kom han til Norge, etter en uke preget av tragedie.

— Vi reiste fra et tragisk syn, der husene sto som øyer i en stor innsjø. Det var en lammelse og dyp fortvilelse blant folk. Mange hadde blitt vekket at vann kom inn i huset og hadde bare et par timer på å komme seg vekk, han til Fædrelandsvennen.

Han forteller at det er hvert år er høyvann og til dels oversvømmelser i elevene på grunn av snøsmelting. Men nedbørsmengdene forrige uke gjorde at elvene steg i en helt uventet skala.

— Avlinger med både mat og dyrefor er allerede ødelagt. I tillegg til jordbruket er råvarer og maskiner til blant annet tekstilindustri og landindustri ødelagt. En tredel av Bosnia er under vann. Folk som mistet alt under krigen og så vidt har bygget seg opp igjen, mister alt en gang til.

Miner flyter opp

Selv bor han i Osijek i Øst-Slavonia. Han forteller at det østlige Kroatia, som nå er under vann, også er spiskammerset for resten av landet.

Så langt er 49 mennesker bekreftet omkommet. Men store gårder ligger under vann, og forurensingen av det som råtner i vannet øker også risikoen for sykdommer fremover.

Sandtorv forteller om miner fra krigen som flyter opp i vannet. Selv om samholdet på Balkan er skjørt, mener han at stridigheter legges til side når situasjonen er så prekær.

— Akkurat nå samles kreftene for å nå ut med nødhjelp, sier han.