— Det har gått for langt når frykten for signaleffekten av at politiet bærer våpen, er større enn frykten for terror. Trusselbildet har ikke blitt noe mindre siden det ble gitt ordre om bevæpning av uniformert politi - snarere tvert imot, sier stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.

Det blir bevæpnet politi å se på 17. mai, men Politidirektoratet vil ikke ha synlig våpen i 17. mai-togene. Foto: Torstein Øen

Det ble først gitt beskjed til politienhetene på Sørlandet om at alle uniformerte tjenestemenn skulle bære våpen på 17. mai i tråd med den midlertidige bevæpningen av uniformert personell. Nå må alle planer endres etter pålegg fra Politidirektoratet som sier at politi i paradeantrekk ikke skal bære synlig våpen i 17. mai-togene.

Økt trusselbilde

Det var i november i fjor at justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) åpnet opp for generell bevæpning på grunn av økt fare for terroranslag, og da spesielt mot politi og militært personell. Den midlertidige bevæpningen har blitt forlenget flere ganger, og gjelder nå fram til 7. juni.

Det er ifølge Austad politisk press som gjør at Politidirektoratet i siste liten har gitt ordre om at politi i paradeantrekk som går fremst i 17. mai-tog, likevel ikke skal bære synlig våpen.

— Helomvendingen gjør det ikke enklere for oss å sørge for god beredskap på nasjonaldagen, men det vil være bevæpningsberedskap over hele landsdelen. Selv om det blir noe vanskeligere for oss, skal vi klare å ivareta sikkerheten på en god måte, sier Austad.

- Helt absurd

Venstrepolitiker Dag Vige i Kristiansand er blant de som nå jubler for at det likevel ikke blir bevæpnet politi å se fremst i skoletogene.

— Det ville vært helt absurd om det skulle gått politi med våpen i 17. mai-togene. Det er jo akkurat barn, unge og vennskap som er symbolet for vår måte å feire nasjonaldagen på. I land som Frankrike markeres det med våpenparader og jagerfly over himmelen, sier Vige.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) synes det er trist at det er blitt ansett som nødvendig å bevæpne norsk politi, og han ser fram til den dagen da den midlertidige bevæpningen opphører.

— Det er flott at vi likevel ikke får se bevæpnet politi fremst i 17. mai-toget, sier han.

- Vant til våpen

Leder av 17. mai-komiteen i Kristiansand, Vidar Lynnæs (Frp), har et avslappet forhold til om politiet bærer våpen i 17. mai-togene.

— Folk begynner å bli vant til å se bevæpnet politi i gatene, og det hadde ikke blitt noen militærparade om de hadde båret tjenestevåpen i beltet. Jeg har full tillitt til at politiet iverksetter de tiltak som de mener er nødvendig for å ivareta innbyggernes sikkerhet, sier Lynnæs.

- Klok beslutning

— Dette var en klok og riktig beslutning. Kjenner veldig sterkt på at 17. mai-tog og våpen ikke hører sammen, sier Mette Gundersen (Ap).