Etter to og en halv time var spredningen av brannen stanset og brannvesenet drev etterslukking. Sivilforsvaret, brannvesenet i Birkenes og Vennesla deltok i slukningsarbeidet.

— Det er stor skogbrannfare, størst er den i Aust-Agder, men også steder i vest. Det er veldig tørt og lite nedbør den siste tiden, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Nina Larsgård.

Lite nedbør fremover

De nærmeste dagene er det heller ikke forventet noe særlig nedbør på Sørlandet. Nedbøren som kommer vil sannsynlig komme lengre nord, og være veldig spredt og i små mengder.

— Jeg vil råde alle til å være forsiktige ved bruk av åpen ild ute. Glassflasker må ikke kastes, og vil oppfordre til og ikke benytte seg av engangsgriller og bål før det kommer noe nedbør, sier Larsgård.

Høyere skogbrannindeks enn i Rogaland

Også brannsjef i Brannvesenet Sør IKS, Jon Inge Aasen, er enig i at faren er meget stor, og oppfordrer folk som ferdes ute til å være forsiktige.

— Skogbrannindeksen er høyere i Agder enn i Rogaland, og vi så hvordan de strevde i helga. Vi må be folk være varsomme og tenke seg godt om ved bruk av ild, sier Aasen.

Det var trolig en engangsgrill som var årsaken til den store brannen i Rogaland i helgen, noe som viser at det er lite som skal til, før det begynner å brenne. I morgentimene mandag meldte helikopterpilotene i brannhelikopteret at de anså brannen som slukket, men utover formiddagen har det blusset opp igjen. Helikopteret vil bidra til slukking utover ettermiddagen og arbeidet fortsetter med full styrke.

Det var mye røyk og flammer ved Oggevatn 10-15 minutter etter brannen brøt ut. Foto: Terje Olsen

SamarbeiderAasen er i kontakt med brannsjefen i Kristiansand kontinuerlig for å vurdere om de skal sette inn ulike forebyggende tiltak, men det er ikke blitt gjort ennå. Tiltakene som vurderes er driftsbegrensninger i skogdrift, kantslått, bruk av skytebaner og lignende.

— Dette er tiltak som kan minske faren. Det betyr ikke at man må stoppe med det, men man må forebygge og minske faren ved for eksempel å vanne før arbeidet blir gjort. Vi er ikke helt der ennå, men det nærmer seg faretruende, sier Aasen.

Stort sett flinke

- Hva er årsaken til at det begynner å brenne?

Bildet er fra brannen som brøt ut i Rogaland i helga. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland/NTB scanpix IKS

— Du og jeg.

— Stort sett er folk veldig flinke, men bål, gassgriller og engangsgriller er ting som ulmer lenge. Folk kan forlate dette uten å slukke dem ordentlig, og da kan det gå en dag eller to før det kommer litt vind og da er det gjort, legger brannsjefen til raskt.

Han kan også fortelle at det er viktig å dyppe engangsgriller helt under vann, for å være sikker på at de slukkes helt.

— I de verste tilfelle har jeg sett søppelkasser som har tatt fyr, også inne i hus fordi man ikke har slukket dem godt nok, opplyser Aasen til Fædrelandsvennen.

Sneiper i veikanten

Bildet er fra brannen som brøt ut i Rogaland i helga. Foto: Brannvesenet Sør-Rogaland/NTB scanpix IKS

Også sneiper i veikanten kan raskt bli et problem, men brannsjefen vil også få fram at menigmannen er flink til å bruke naturen fornuftig.— De fleste er veldig hensynsfulle, og noen andre er ikke like forsiktige, konstaterer brannsjefen.

Brannvesenet har ikke økt beredskapen på tross av skogbrannfaren, dette fordi de har en god beredskap gjennom hele året. Med 190 ansatte fordelt på ni kommuner tar man litt fra hver om det skulle skje noe. I tillegg til dette har de nært samarbeid med Sivilforsvaret.

— Mye er godt trent på og forberedt. Alle ansatte har personsøkere, så skulle uhellet først være ute, er vi klare, sier Aasen.