I enkelte av kommunene har andelen barn i barnehage gått ned med så mye som 12 prosentpoeng fra 2012 til 2013, viser SSBs indikatorer for kjønnslikestilling.

— Dette er bekymringsfullt hvis det viser seg at også kvinners arbeidstid går ned. Dette vet vi ikke foreløpig, men vi har startet et prosjekt for å se på dette nå. Vi er spente på å se om arbeidstiden til kvinner har stagnert eller har blitt redusert, sier forsker May-Linda Magnussen, som forsker på kjønn, familie og arbeidsliv ved Agderforskning.

I praksis er mødrene hjemme

Antall barn i barnehagen trenger ikke nødvendigvis å ha noe med likestilling å gjøre, sier hun.

Forsker May-Linda Magnussen sier at som regel er det kvinner som tilbringer tid med barna når de ikke går i barnehage. Foto: Tore André Baardsen

— Grunnen til at dette blir regnet som relevant for likestilling, er at det som regel er kvinner som blir hjemme med barna. I teorien trenger det ikke å være noe problematikk rundt likestilling til disse tallene, for det kan jo være at også fedrene er hjemme i like stor grad. Men i praksis er det mødrene, sier Magnussen.

Agder på bunnen

Agderfylkene ligger i bunnen på mange målinger i SSBs likestillingsoversikt, og i Aust-Agder har likestillingen gått tilbake.

— Vi bor jo i den regionen hvor kvinner jobber absolutt minst, og hvor skepsisen til likestilling er størst. Det er jo helt forståelig at noen ønsker et familieliv med mer tid til barna, men dette kan oppnås på en likestilt måte med redusert arbeidstid for både kvinner og menn, sier Magnussen.

Holdningsproblem?

Ellen Svantesen er med i Fagforbundets faggruppe for barnehager, og jobber selv i barnehage i Froland. Hun sier at det fortsatt er holdninger blant folk om at det er mødrene som skal være hjemme med barna.

— For ungene sin del er det kanskje bra å være mer med mor eller far, men egentlig er det kanskje ikke så mange fedre som synes det er bra å være hjemme med ungene sine. Det kan også være press fra sjefene om å være på jobb i stedet. Det er mange slike holdninger på Sørlandet, og her henger vi etter på likestillingen, sier hun.

Det ble mange reaksjoner forrige måned etter at Hannah Dybesland (H) i uttalte i Mandal bystyre at: «det å levere barna i barnehagen fordi man måtte få kabalen til å gå opp pga økonomi og forpliktelser, det er hva jeg har opplevd som mest undertrykkende i forhold til det å være kvinne».

Eldre foreldre

Svantesen opplever at foreldre stadig blir eldre.

— Vi har mindre barn i barnehagen, men det har nok noe med årskullene og å gjøre. Foreldrene blir eldre og eldre, og kvinner fullfører gjerne høyere utdannelse før de starter familie. Det er også mye mer karrierejag nå enn det var før, og man skal også ha både hus, hytte, bil og båt, som man må jobbe for å få penger til, sier Svantesen.

Magnussen sier at det kan være skjulte variabler i tallene som blir presentert.

— Det kan være at noen av barnehagene har overkapasitet, og rett og slett har for mange plasser. Det blir spennende å se om det finnes tendenser i tallene for 2014, sier hun.