— Er det du som skal ta bilder av meg i fart? Ja, det blir ikke noe problem for deg, ler Anne-Grete Strøm-Erichsen til BTs fotograf når vi treffer henne.

Den tidligere ministeren har prøvd mye, og er svært aktiv. Det er likevel noe hun ikke helt har behersket – og i en alder av 64 år har hun funnet ut at det er på tide. Nå skal hun lære seg å løpe.

— Det er jo litt galskap, men det hadde vært fantastisk å klare det. Jeg får håpe knær og hofter holder, sier hun.

Ble utfordret

Første helgen i september stiller hun på startstreken til Knarvikmila i Knarvik utenfor Bergen. Det handler ikke om tid, men om å gjennomføre. Hun ønsker å løpe hele distansen uten å stoppe opp eller å gå underveis. Utfordringen fikk hun av Knarvikmila-general Helge Brekke.

GAMMEL DRØM: Anne-Grete Strøm-Erichsen har lenge kunne tenke seg å løpe. Nå, i en alder av 64 år, har hun bestemt seg for å prøve. Målet er å løpe en mil i september uten å verken gå eller ta pauser. Foto: Rune Nielsen

— Jeg har utfordret henne fordi hun har vært helseminister og er svært opptatt av dette med folkehelsen. Hun er dessuten et fabelaktig, hyggelig og positivt menneske, roser Brekke.De vil følge henne opp jevnlig. Hun får treningsprogram og vil få teste o2-opptaket. Brekke er ikke i tvil om at hun vil klare dette.

— Hun hadde ikke nådd så langt i politikken om det ikke var vilje og tæl i henne. En når ikke så langt uten en grunnleggende vilje. Dette tror jeg hun klarer, sier han.

— Jeg klarte ikke å si nei da han utfordret meg. Jeg stoler veldig på ham, han tror at jeg klarer det. Han er så entusiastisk, det er helt enormt. Og jeg er jo veldig tilhenger av dette med å komme seg ut på tur. Naturen er gratis for alle, det er bare til å bruke den, sier Strøm-Erichsen.

Hun innrømmer at dette er noe hun har tenkt på en stund.

— Det har vært en gammel drøm, jeg har alltid lurt litt på hvorfor jeg ikke begynte med det. Jeg synes det er litt fantastisk måte å komme frem på, det å bruke bena fort.

Noen er skeptisk

Hun begynte treningen i forrige uke, og skal først følge et seksukersprogram. Løpetightsen er på, og på bena har hun fletten nye løpesko.

— Jeg følte at de var litt skeptisk da jeg kjøpte dem og sa at jeg skulle begynne å løpe. Han var betenkt han karen i butikken da, ler hun.

Strøm-Erichsen er langt fra fremmed for trening. Hun går på tur, er en del i fjellet – og liker å stå på ski. I tillegg har hun drevet med litt styrketrening. Nå vil hun altså beherske løping.

— Det med å løpe er liksom litt magisk. Jeg har aldri helt behersket det, erkjenner hun.

— Hva synes venner og bekjente om at du starter med dette etter at du er passert 60?

— Noen tenker at jeg godt kunne ha startet litt tidligere, noen synes det er kjempegøy – mens en har sagt at hun vil bli med.

Politikeren starter med blanke ark, og er veldig spent på hvordan det går.

— Min mann har spurt meg hvorfor jeg vil plage meg selv med dette nå, jeg som alltid har så mye å gjøre. Men det vil være en milepæl i livet mitt om jeg klarer å løpe en mil. Det gjelder å ta noen utfordringer, sier hun.

Vil ikke pensjonere seg ennå

Roger Gjelsvik er daglig leder i Viking og hovedcoach for utholdenhet i Olympiatoppen. Han tror dette kommer til å gå helt fint.

— Det er ikke så forskjellige hensyn å ta når det gjelder alder. Det som er viktigere er i hvilken form man er, og hvordan man vil tåle treningen. De viktigste hensynene er kroppsvekt og treningsgrunnlag, og det gjelder for de fleste, sier han.

Gjelsvik anbefaler henne å begynne forsiktig, og å øke etter hvert.

— Trives hun, så vil det skape motivasjon. Jeg vil også anbefale at hun setter mål for hva hun skal klare halvveis i opplegget også.

At flere og flere og flere virker å bli bitt av løpebasillen synes han er svært positivt.

— Jeg synes det er kjempeflott at så mange ønsker å begynne å løpe. Men det er viktig at de gjør det fordi de har lyst, ikke fordi alle andre gjør det eller sier at man bør det. Man bør ha et genuint ønske, en indre motivasjon.

— Hvordan tror du hun vil klare seg?

— Det går garantert veldig bra. Jeg har tro på henne, dette klarer hun!

Hovedpersonen selv har ingen planer om å pensjonere seg med det første. Over påske starter hun opp med konsulentvirksomhet, men mer enn det vil hun ikke røpe nå.

— Jeg har alltid jobbet veldig mye, vært aktiv. Jeg tror at jeg fortsatt har mye å bidra med. Vi politikere oppfordrer jo andre til å stå litt lenger i arbeid, så da kan jo vi gå foran å gjøre det samme. Jeg har lyst til å jobbe, for meg er det viktig. Det er deilig å ha fri, men det er fint å gjøre noe meningsfylt også.

Løperåd for nybegynnere

Ønsker du å begynne å løpe? Her er Roger Gjelsviks og Olympiatoppens råd:

Begynn forsiktig.

Gjør noe du liker å gjøre, kombiner dette med noen små joggeturer i begynnelsen.

Ha gode sko på beina.

Tren gjerne litt styrke også, det er alltid lurt.

Sett deg delmål. Se om du klarer å løpe halve distansen du har mål om når du er halvveis i treningsopplegget.

Ta hensyn til kroppsvekt og treningsgrunnlag.

Gjør det fordi du selv vil begynne å løpe.