— Dette er en påskjønnelse for det store ekstraarbeidet og ansvaret som sykepleierne har i sommermånedene. Siden det ikke er mulig å oppdrive ferievikarer med godkjent sykepleierutdanning, blir det hver sommer et ekstra stort ansvar og arbeidspress for de som er på jobb, sier hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kristiansand kommune, Vibeke Prytz-Jensen.

Hovedtillitsvalgt Vibeke Prytz-Jensen for sykepleierne i Kristiansand kommune sier det er et stort problem at kommunen ikke klarer å rekruttere kvalifiserte sommervikarer. Foto: Kjartan Bjelland

Avtalen om 10.000 kroner i bonus for sykepleiere og vernepleier gjelder både for fast ansatte og vikarer som jobber i minst 80 prosent stilling i turnus. Det betyr at verken administrativt ansatte eller for eksempel helsesøstre er omfattet. Avtalt ferie kan gjennomføres som planlagt uten trekk i bonusen.Ansatte som til vanlig jobber i mindre stillinger, får også bonus dersom de tar på seg ekstravakter slik at de i sommer jobber tilsvarende 80 prosent eller mer.

Provoserte fagarbeidere

Mens sykepleierne jubler for påskjønnelsen, er misnøyen desto større blant helsefagarbeiderne (hjelpepleiere).

— Våre medlemmer opplever det som veldig urettferdig at ikke de får en tilsvarende bonus. Også helsefagarbeiderne gjør en stor ekstra innsats i sommermånedene, sier hovedtillitsvalgt Therese Løvseth i Fagforbundet i Kristiansand.

Ifølge tillitsvalgt for helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Randesund, Tveit og Søm, Jorunn Fure, er det nå stor uro blant hennes kolleger.

— Det vi synes er spesielt urettferdig er at sykepleiere som bare jobber i sin vanlige stilling, får ekstra bonus uten å ta på seg ekstra vakter, sier hun.

Helse- og sosialdirektøren sier at det er inngått andre avtaler som tilgodeser helsefagarbeiderne som yter en ekstra innsats for å få tettet hull i turnusen. Hun ønsker imidlertid å komme bort fra slike midlertidige avtaler, og at det arbeides aktivt både med nye arbeidsplaner og tiltak for å rekruttere sykepleiere.

Godt fornøyd

Sykepleier Mariette Lindstrøm ved Ternevig omsorgssenter i Vågsbygd synes bonusordningen er en kjærkommen påskjønnelse for det ekstra ansvaret og arbeidspresset yrkesgruppen hennes har i sommermånedene.

— Jeg har 85 prosent stilling, og vil nyte godt av bonusen. Det er ikke sikkert jeg hadde vært villig til å ta på meg ytterligere vakter - i alle fall ikke i helger. Det er noe med det å ha fri når andre har fri, sier hun.

Sykemeldte kan miste bonus

Skulle en sykepleier brekke beinet og bli sykemeldt i sommer vanker det ingen bonus. Bonusen ryker imidlertid ikke ved en enkelt sykefraværsdag eller to.

Fylkesleder Ragne Quinteros i Norges Sykepleierforbund i Vest-Agder mener det problematiske med avtalen er at sykemeldte kan miste bonusen.

— Det er bra at de som måtte bli syke i løpet av ferien er sikret en god prosess og en individuell behandling når det gjelder spørsmålet om de likevel skal få utbetalt bonus. Alt i alt mener jeg tillitsvalgte i Kristiansand kommune har forhandlet fram en god avtale.

Har effekt

Ved Straitunet omsorgssenter, som med 84 langtidsplasser er kommunens største sykehjem, har de hatt positiv effekt av bonusavtalen.

— Det er nok kanskje først og fremst de som har stillingsbrøker som for eksempel 70 prosent, som har sagt seg villige til å ta på seg ekstravakter i sommer for å kunne nyte godt av bonusordningen. Alt hjelper. Det er dessverre ikke slik at folk står i kø for å arbeide i vår sektor, sier avdelingsleder Torhild Tveite ved Straitunet.

Ved Randesund omsorgssenter er det to sykepleiere som har valgt å øke sine stillingsbrøker i sommer og dermed kvalifiserer til bonus. Ellers blir det bonus for de som allerede jobber 80 prosent eller mer.

— Det er en stor utfordring å rekruttere sykepleiere til sommervikarer, sier avdelingsleder Jan Kenneth Stavenes.