«I høst åpnet regjeringen for muligheten om å innføre kommunalt tiggerforbud. Tiggerforbud innebærer at mennesker ikke skal få lov til å sitte på gata og be om penger. Et forbud mot tigging løser ikke et sammensatt problem», heter det i listen over vedtak som ble fattet under årsmøtet i Arendal i helga. Det var NRK som først omtalte saken.

— Kaldt og ekskluderende

Jon Rolf Næss, leder av Aust-Agder Ap, mener forbudet som ble innført i Arendal sender feil signaler.

— Erfaringen etter at forbudet ble innført er at det ikke er tiggere igjen i byen. Men det blir jo som å tisse i buksa for å holde seg varm, for det som anses som et problem blir jo bare flyttet til andre steder. Det mest alvorlige er signalet som sendes om et kaldt og ekskluderende samfunn, sier han til Fædrelandsvennen.

Tiggerforbudet i Arendal førte til flere artikler i internasjonale medier.

Jon Rolf Næss, leder av Aust-Agder Arbeiderparti, synes vedtaket om tiggerforbud i Arendal er uforståelig. Foto: Kjartan Bjelland, Arkivfoto

Politivedtektene som omhandler tiggeforbudet skal behandles på nytt i bystyret denne måneden, og Næss håper at forbudet fjernes.— Jeg har forståelse for at tigging er en utfordring for samfunnet, men jeg har ikke forståelse for vedtaket som ble fattet. Jeg synes det er et ekkelt vedtak, som viser en side av samfunnet vårt som jeg ikke liker. Jeg er mye i både Arendal og Lillesand, og jeg kan ikke skjønne at det skal være et så stort problem at det bør forbys, sier han.

Mye negativ omtale

Varaordfører i Arendal, Anders Kylland (Frp), sier at Arendal ikke har et rykte på seg som en kald by, til tross for tiggerforbudet.

— Det er jo Arbeiderpartiet som legger opp til et slikt rykte når de kommer med slike utspill. Det stemmer ikke med realiteten, sier han.

Varaordfører Anders Kylland (Frp) i Arendal opplever at byens innbyggere støtter tiggerforbudet. Foto: Torstein Øen

Det er bare Arendal og Lillesand som har innført kommunale tiggerforbud, og Kylland tror flere kommuner har ventet på et nasjonalt forbud istedenfor å innføre lokale.— Mange satt nok på gjerdet og vegret seg da de så all den negative omtalen som vårt forbud førte til. Vi hadde en veldig pågående periode for noen år siden, med mange tiggere, og nå har vi ikke tiggere i byen lengre. Det er ikke verdens viktigste sak for Arendal kommune, men det er en av sakene som vi må kommentere mest, sier varaordføreren.

Andre tiltak

Næss håper at kommunene kan gjøre andre tiltak enn forbud for å hjelpe.

— Det er jo nød som tvinger folk ut på gata for å tigge. Vi kan hjelpe menneskene der de kommer fra, og det går også an å tilrettelegge for arbeidsmuligheter i Norge. Det blir ofte sagt at tiggerne er med i organisert kriminalitet, men det er jo mange som ikke er med på noe slikt. Det finnes nok ikke et enkelt svar eller løsning på dette. Jeg håper at høyresiden besinner seg og prøver å se litt stort på det, sier han.

Kylland på sin side opplever at tiggerforbudet har støtte blant byens innbyggere.

— I starten fikk vi jo veldig mange negative tilbakemeldinger fra de som var uenige, og det er nok også en terskel for folk å gå ut og si at de støtter et slikt forbud. Men i mer uformelle situasjoner, når jeg går på butikken eller treffer folk på gata, er det flere som sier at de er enige med oss i dette, sier varaordføreren.