Den lyse sommerdagen for to år siden kjørte Stavanger-kvinnen sin personbil på E 39 sørover mot Flekkefjord. Det var tørr vei og god sikt. Etter å ha passert Skjeggestadtunnelen stoppet trafikken opp bak en traktor.

I Lister tingrett forklarte kvinnen (45) at hun ikke likte å være i køen, og så en mulighet da det dukket opp en avkjørsel på motsatt side av veien.

Krysset veien

Ulykken skjedde da hun krysset veien og ikke så motorsykkelen som kom bakfra og var i ferd med å kjøre forbi køen.

I sammenstøtet ble føreren av motorsykkelen kastet over bilen og landet ti meter unna. Han ble påført store skader, blant annet flere brudd i ryggsøylen.

I sammenstøtet ble føreren av motorsykkelen kastet over bilen og landet ti meter unna. Bilen havnet i grøfta ved E 39. Foto: Torbjørn Witzøe

Oppholdet på sykehuset varte i over fire måneder, og skadene gjorde at han var 100 prosent sykemeldt i minst ti måneder. Motorsykkel kan han ikke kjøre lenger.

Kan ikke forklare

I dommen mot kvinnen legger retten til grunn at hun krysset E 39 rett foran motorsykkelen, og at han ikke hadde mulighet for å stoppe. I motsetning til det kvinnen selv hevder, mener retten det er bevist at hun ikke blinket eller brukte speilet før hun svingte.

Hun har selv ikke kunnet forklare hvorfor hun ikke så motorsyklisten.

Forbikjøringen til motorsyklisten blir vurdert som klart forsvarlig av retten. Han holdt moderat hastighet.

Slipper å sone

Kvinnen er dømt for grov uaktsomhet og for å ikke ha overholdt vikeplikten. Normalt ville straffen vært ubetinget fengsel, men sommel hos politi og påtalemyndighet gjør at hun slipper å sone. Ulykken skjedde 14. juni 2014 og saken var ferdig etterforsket våren 2015. Først i oktober i fjor ble det tatt ut tiltale.

Straffen er satt til 21 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot. I tillegg må kvinnen ut med 75.000 kroner i oppreisning til motorsyklisten.