— Den var ganske så amorøs. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg la meg ned på bakken til den. Det var vel egentlig for å se om jeg kunne få lov til å klappe den, men tiuren var åpenbart interessert i noe mer enn bare å bli klappet, sier Frank Vidar Lorentzen.

I videoen øverst i artikkelen kan du se tiuren gå til angrep.

Filmet parringsforsøket

Og ut i fra videoen som kjæresten Cecilie Skeimo tok, kan det virke som om han har helt rett i det. Der kan man se tiuren klatre opp på ryggen hans og starte opp med det som ikke kan være noe annet enn et parringsforsøk.

Taklet avslag dårlig

Men Frank Vidar ga ikke etter for tiurens forsøk, og det er mulig tiuren tok det dårlig opp. Da familien kom tilbake dagen etter, var tiuren der ennå, men i et helt annet humør.

— Den var nok skuffet over avslaget, for den ble mer aggressiv for hver gang jeg traff på den - tre dager på rad. Den siste dagen bet den meg. Jeg har et svært merke på låret etter det, sier Frank Vidar.

- Var du ikke redd?

— Jo, litt. Den var jo svær som bare det.

- Bedre enn dataspill

I tillegg til tiuren som er foreviget på filmen, så Frank Vidar to andre tiurer den ene dagen.

— Den ene morgenen da jeg kom ned dit, var det tre tiurer ved siden av hverandre. Det virket som om den som hadde forsøkt seg på meg, kjente meg igjen. Den jaget i hvert fall vekk de to andre tiurene og satte etter meg, sier han og ler.

Familien har hatt hytte på Risdal i mange år, men aldri fått lignende nærkontakt med tiur.

— Det var en fantastisk opplevelse og spesielt gøy at hele familien kunne dele opplevelsen. Jeg lo så jeg holdt på å daue da tiuren forsøkte seg på Frank Vidar. Sønnen min skrek at «det var bedre enn dataspill», sier Cecilie.

Spillegal

Styreleder i Norsk Ornitiologisk Forening avdeling Aust-Agder, Jan Helge Kjøstvedt, sier at det mest sannsynlig er en hormonforstyrrelse som gjør at tiuren oppførte seg som den gjorde i møte med Frank Vidar.

— Når tiuren oppfører seg slik som dette sier vi at de blir spillegale. Det er ikke helt unormalt, og det er mest sannsynlig en hormonforstyrrelse fører til dette. Det som er unormalt her er at den oppfatter denne mannen som er partner. Vanligvis er de bare aggressive mot mennesker.

- Mister en del sperrer

Og en spillegal tiur er ikke noe å spøke med.

— En spillegal tiur mister en del sperrer i forhold til frykt for mennesker. De er ikke helt tilregnelige for å si det på den måten. Av andre mer normale fugler langs sørlandskysten så kan man sammenligne dem med aggressive svaner, og når de begynner å slå med vingeknokene er skikkelig kraft i slagene, forklarer han.

Han anbefaler derfor ikke nærkontakt av den grad som Frank Vidar fikk med tiuren.

— Hovedregelen er at tiuren er aggressiv, og man bør holde avstand.