Kraftig regnvær gjør at vann trenger inn i underetasjen på en av bygningene på Sørlandet sykehus i Kristiansand søndag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Vannet renner i gangen på sykehuset. Foto: Sondre Steen Holvik
Regnvannet har fosset inn på sykehuset. Foto: Sondre Steen Holvik
Elvrenner.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
_18A4149.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
_18A3954.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
_18A4156.jpg Foto: Sondre Steen Holvik
_18A4191.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi har fått dempet vannstanden 10-15 centimeter innvendig i sykehuset, og utvendig med nærmere en halv meter. Bekken har blitt ledet bort ved hjelp av grøfter og en voll, slik at det ikke renner direkte ned til sykehuset. Det er enda tilsig av vann, men vi har kontroll slik at det ikke stiger ytterligere, sier Pedersen klokken 23.15. En bekk rant søndag kveld inn i Sørlandet sykehus i Kristiansand. Et vann i nærheten er overfylt på grunn av det kraftige regnværet, og bekken fant seg en ny vei - rett inn i sykehuset.

Brannvesenet vil intensivere sitt arbeid inne i bygget så fort de har fått full kontroll utvendig.

Akuttmottak og intensivavdeling stengt

— Akuttmottaket er stengt, og vi sender pasienter videre til sykehuset i Arendal. Også røntgenavdelingen er stengt på grunn av problemer med strømtilførselen. Vi kan ikke lenger ta inn akuttpasienter, sier informasjonssjef ved sykehuset, Rune Nesdal Jonassen.

Han kan ikke si noe om hvor lenge akuttmottaket vil holde stengt.

I en pressemelding fra sykehuset opplyse det om at fire avdelinger er uten strøm. Sykehuset har økt sin beredskap, og kalt inn ekstra mannskaper. Sykehusledelsen er også på vei.

Ved 23-tiden var 11 intensivpasienter flyttet til dag-kirurgiavdelingen. Både akuttmottat, røntgenavdeling og intensivavdeling måtte stenges grunnet risiko for strømbrudd.

Jonassen sier flommen vil få konsekvenser for driften mandag og utover i uken, men søndag kveld hadde ingen i sykehusledelsen begynt å analysere på det.

— Vannet er nå i ferd med å synke, og når det er borte kan vi skru på strømmen igjen til de rammede avdelingene. Strømmen ble stengt av sikkerhetsmessige årsaker, og vi vet enda ikke når vi kan slå den på, sier han.

Sykehuset vil legge ut en pressemelding i natt om hvordan pasienter som har time ved de rammede avdelingene skal forholde seg.

Sandsekker, gravemaskiner og pumper

Ingeniørvesenet arbeidet med gravemaskiner, for å lage en voll som skulle lede bekken bort fra sykehuset.

— Så fort vi klarer å stoppe tilsiget av vann, håper vi å kunne tømme sykehuset for vann, sa utrykningsleder Gunnar Pedersen, utrykningsleder ved Kristiansandsregionen brann og redning (KBR), til Fædrelandsvennen.

Sivilforsvaret rykket ut med mannskap, sandsekker og pumper.

Flekkerøytunnelen ble også stengt søndag kveld, men ble delvis åpnet for trafikk klokken 22.12. — Nå har vi begynt å slippe inn trafikk i tunnelen. Vi har en følgebil som leder bilene igjennom ett felt om gangen. Dette vil pågå frem til arbeidet er over, sier veiarbeider i Veitrafikksentralen Karl Ivar Fjell til Fædrelandsvennen.

Kaotisk

Regnet har fylt opp kjellere i hele Kristiansand.

— Det er ganske kaotisk i Kristiansand. Vi har fått 40 telefoner fra folk som har vann i kjellerne sine. Problemet er at så fort vi har tømt en kjeller, renner vannet inn igjen. Vi må nok jobbe for fullt mandag, for å få lenset kjellerne. Nå må vi prioritere situsjonen på sykehuset, forklarer Gunnar Pedersen.

— Dette er det verste jeg har opplevd i mine 27 år i brannvesenet, påpeker Frank Nilsen, brannformann i KBR.

- Alvorlig situasjon

Ansatte ved Sørlandet sykehuset fryktet at oversvømmelsen skulle få konsekvenser for strømforsyningen.

Jan Roger Olsen, direktør ved Sørlandet sykehus, sa søndag kveld at situasjonen kunne bli alvorlig hvis strømforsyningen til sykehuset ble rammet.

Øystein Taraldsen er leder for teknisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

— Vi skal nå gjennomgå deler av sykehuset, for å se om tekniske anlegg er i faresonen, opplyser han.

Mye vann i veibanen

Politiet har nå stor pågang med folk som ringer inn for å si ifra om problemer forskjellige steder i Kristiansand og omegn.

Mesta jobber med å få bort overvann fra E 18. Foto: Baard Larsen

— Nå strømmer det på med meldinger. Ingeniørvesenet har blitt varslet, og er på saken, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Audun Eide.

Han oppfordrer bilister og andre til å kjøre etter forholdene.

— Når det blir så mye vann i veien som det er nå må farten ned, det er det eneste som nytter, sier han.

Yr.no melder på Twitter om store nedbørsmengder i Agder søndag kveld.

45,8 millimeter nedbør har kommet hittil i kveld på Kjevik, og i Grimstad har det hittil kommet 50,1 millimeter.

- Vil ta tid

— Det vil ta tid før nedbørsområdet er forbi. I de vestlige områdene vil det verste være over før midnatt, men i øst vil det fortsette til litt etter midnatt, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Johnsen er regnværet i vest på slutten av sin mest intensive periode.

— Det var antatt opp mot 60 millimeter i løpet av en 24-timers periode, men det kan og komme mer enn det. Dette er ikke så hyggelig for de som blir rammet, sier meteorologen.

- Store problemer med overvann

Det er nå skiltet om flom ved Bieheitunnellen og ved E 18 Øygardsdalen, like ved Statoil. Sistnevnte sted ligger overvannet i begge kjørefelt.

Det er skiltet om flom flere steder langs E 18. Foto: Baard Larsen

— Vi har store problemer med overvann flere steder på E 18. Nå prøver vi etter beste evne å rydde opp, men det er vanskelig. Flere steder har blitt skiltet med flom og nedsatt til 50-sone. Jeg vil oppfordre bilister til å ta hensyn til dette, sier Geir Dovland, bygg- og anleggsleder i Mesta.

Veitrafikksentralen opplyser om store problemer i Vest- og Aust-Agder.

Flekkerøytunnelen ble stengt

En pumpebil måtte til for å få bort vannmengdene fra Flekkerøytunnelen. Den ble stengt klokken 20.47.

Store nedbørsmengder førte til at Flekkerøytunnelen på Fv 457 i Kristiansand ble stengt på grunn av flom søndag kveld Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

— Pumpene i tunnelen klarte ikke å holde unna vannmassene. I tillegg gikk et overvannsrør på bysiden ut av sporet sitt, som førte til at vannet rant over og fosset inn i tunnelen. På det meste var det 30-40 centimeter høy vannstand i tunnelen, nok til å oversvømme begge felt, sier Karl Ivar Fjell, veiarbeider i Veitrafikksentralen.

Veitrafikksentralen har mottatt meldinger om mye vann i veibanen ved Bieheitunnelen, Grimstadporten og flere andre steder.

110-sentralen melder om oversvømmelser i Mollandsveien i Grimstad, på Sørlandet sykehus og mannskaper fra Arendal og Tvedestrand er også ute for å hjelpe til med oversvømte kjellere.

Sivilforsvaret kalt ut

110-operatør Stig Trondsen opplyste klokken 20.20 at Sivilforsvaret hadde blitt kalt ut på grunn av vannmengdene.

Klokken 20.25 var sivilforsvarsadjutant Terje Furuvald i full gang med å få tak i sine folk.

— Vi vil stille med nødvendig mannskap og nødvendig materiell for å hjelpe til, sa han.

Ingeniørvesenet på plass

Ingeniørvesenet i Kristiansand kommune hadde mye mannskap ute søndag kveld, og de forsøkte å hjelpe til så godt det lot seg gjøre.

-Det er rimelig kaotisk, sa driftsleder Anita Egeland Råbu.

De har blant annet sendt en gravemaskin til Sørlandet sykehus, hvor bekken rant inn i sykehuset.

-Vi har også folk ved blant annet Dalsveien, Artillerivollen, Gislemyrveien, Steindalen, i byen, og ved kanalen langs Møllevannsveien. Der flommer vannet over kanalen, sier Egeland Råbu.

Pumper går for fullt

-Når det kommer så mye regn i løpet av så kort tid, klarer man ikke å ta det unna. Alt av pumper i renseanleggene går for fullt også, sier Egeland Råbu.

— Ingeniørvesenet kommer til å være i aksjon så lenge vannmassene skaper problemer utover natten og kvelden.