Hun er kjent av alle i Bykle, Tulla Bjåen. Her steiker hun flatbrød. Gjett om det gikk unna. Foto: JOHS. BJØRKELI.
Dette smakte som "ekte" honning, syntes åtte år gamle Talitha Egeland fra Sandnes som sammen med familien på høstferie koste seg blant de mange som besøkte matmessa på Hovden lørdag. Foto: JOHS. BJØRKELI. 
Torunn Tvedt (tv) og Anne Strandskogen Hamre fra Mjonøy i Vinje solgte bakverk og steinovnstekte valnøttbrød som gikk unna som varme hvetebrød. Kunden hastet av gårde til andre fristelser før vi rakk å spørre navnet. Foto: JOHS. BJØRKELI. 

— Er dette ekte honning? spurte åtte år gamle Talitha Egeland og smakte lenge og godt på teskjeen med honning hun fikk smake på standen til Helle Hærberge.

Det fikk hun forsikringer om.

— Kvalitetshonning fra Evje, fortalte Ole Andreas B. Holskog.

Helle Hærberge i Valle hadde mye godt å tilby. Ampa Seelek og Ole Andreas B. Holskog koste seg under Setesdalsgildet på Hovden.

Skikkelige råvarer, tilberedt kvalitetsmessig og ofte eksklusivt er blitt stikkordet når stadig flere lokale matprodusenter tilbyr et stappfult Hovden grendehus varene sine under det årlige Setesdalsgildet.

Hovden Gård tilbød indrefilet av hjort til kroner 529 per kilo, samt pølser med navnene Hovdenpylsa, Bjåenpylsa, Hartevasspylsa og en mengde andre kjøttprodukter, mange av dem tilvirket på egen gård.

Hanne Stamnes fra Hovden hadde bordet fullt av små krukker med syltetøy og marmelader, laget på eldgamle oppskrifter, ispedd hennes egen mer moderne smak.

Hovden Gård tilbyr mye god kjøttmat; blant annet pølser med helt lokale oppskrifter. Foto: JOHS. BJØRKELI. 

— Hva med et glass gulerotmarmelade med chili og ingefær? Eller noe av plomme, moreller eller epler jeg har plukket i Fyresdal? Jeg har også laget syltetøy av bær jeg har plukket her på Hovden og andre steder i Setesdal. I disse glassene er det mange fine turer. Syltetøyet inneholder ikke sukker, bare søtstoffer fra aprikos og vanilje. Her er heller ikke kunstige tilsetningsstoffer, forteller Stamnes.Virksomheten hennes begynte som en hobby, men hun er blitt oppslukt av dette.

I et hjørne av den store gymsalen i Hovden grendehus satt Tulla Bjåen og stekte flatbrød. Torunn Tvedt og Anne Strandskogen Hamre fra Vinje solgte bakverk og valnøttbrød, lærer og klokker Bernt Berntsen diskuterte tykkelsen på flatbrød med Margit Dale ved standen til Dale gård, og Åse Ingebjørg Homme fra Graver gård i Valle solgte mandelpoteter - for å nevne noen.

Åse Ingebjørg Homme er også leder i organisasjonen «Smaken av Setesdal».

— Setesdalsgildet er et ypperlig sted for lokale produsenter å vise fram det de har å selge. For at det vi driver med skal være liv laga må vi få i gang et skikkelig salgsapparat, sier hun og ber andre lokale produsenter å melde seg.