KRISTIANSAND: Den tiltalte 19-åringen forklarte i retten i tilknytning til ranet i Vågsbygd natt til 17. juli i fjor at han ble hentet av en av en sjåfør og kjørt til stedet hvor ranet ble gjennomført om natta. De to som gikk inn i den ulåste leiligheten hadde skjerf som tildekket ansiktet.

Tiltalte sa at han ikke brukte et balltre til å utøve vold, men mer som et symbol. Han erkjente å ha tatt flere gjenstander fra leiligheten, men var usikker på om han hadde tatt penger. Det ble også tatt en liten mengde hasj fra de to som oppholdt seg i leiligheten.

Ranet for å slette fiktiv gjeld

— Jeg trengte penger til å betale noen som krevde penger. Det var ikke reell gjeld, men fiktiv gjeld på 10.000 kroner. Planen var å gi partiet med hasj og dermed bli kvitt kravet, sa tiltalte, som sa han ikke var ruset under ranet.

Dagen før ranet ble gjennomført møttes de som gjennomførte ranet og drøftet muligheten for å tilrane seg hasjpartiet, fortalte den tiltalte.

Tiltalte ble utsatt for en intens krysseksaminasjon fra aktor, politiinspektør Nils Anders Grønås, sjef for påtaleseksjonen i Agder politidistrikt. På flere sentrale bevismessige spørsmål husket ikke den tiltalte så godt hva som hadde skjedd, fordi det var så lang tid siden ranet skjedde.

Måtte se ned i gulvet

Han fortalte at de hadde kniv med seg inn i leiligheten der to jevnaldrende ble ranet.

— Døra var aldri låst når de var hjemme, fortalte tiltalte.

— De to satt i hver sin sofa da vi kom opp i leiligheten. Begge ble bedt om å se ned i gulvet. Jeg begynte å fylle opp baggen, mens kompisen min passet på at de ikke skulle se opp. Den ene fornærmede så opp, og han ble dyttet med balltreet i armen for at han ikke skulle se opp på oss, forklarte 19-åringen.

Lette etter penger og hasj

— Vi var på jakt etter penger og hasj. Hasjen ble funnet i en sekk, etter at de som ble ranet fortalte oss det.

- Var de to redde da dere kom inn? spurte aktor.

— De så overrasket ut og de ble litt redde etter hvert da vi ba dem se ned og spurte etter hasjen. De var likevel ganske rolige, bortsett fra da den ene av de som ble ranet spurte etter angstpillene sine.