— Hallen ble bygd av kristne mennesker som ville dele Guds ord. Å ta korset ut av hallen ville vært som å fjerne rosen fra Arbeiderpartiet. Det er en uaktuell tanke, sier Rune Edvardsen, daglig leder for Troens Bevis, på telefon fra Bangkok til Fædrelandsvennnen.

Sterke reaksjoner

Han er på vei fra Myanmar til Zanzibar, og har i løpet av helgen fått med seg debatten om kors i asylmottak.

Reaksjonene lot nemlig ikke vente på seg da det ble kjent at UDI har bedt kristne leirsteder som skal være midlertidige asylmottak om å fjerne korsene fra lokalene.

Kjærligheten kommer fra Korset og det blir hengende så lenge jeg er leder i Sarons Dal.

Åpta misjonssenter i Farsund er blant stedene som har gått med på å fjerne korsene.

— Jeg tror ikke muslimene bryr seg om et kors, men det er greit. Vi fjerner det. Jeg er stolt over at vi kan ta imot flyktninger. Det er fokuset. Vi ønsker å hjelpe. Vi er kristne, og vi vil ta dem godt imot, sa Jelte Smith, leder for Åpta Camping og Misjonssenter, til Fædrelandsvennen lørdag.

Troens Bevis hadde en mindre vekst enn ventet i år. Rune Edvardsen kaller det en krise. Foto: Tore André Baardsen

Vil ikke fjerne korsetSarons Dal har stilt seg positive til å ta i mot inntil 1000 asylsøkere, og kan bli et av landets største asylmottak. Men daglig leder Rune Edvardsen vil ikke fjerne korset fra Hallen. Det skriver han på sin Facebook-side. Det var Dagen som først omtalte saken.

— Jeg vil her si offentlig at den debatten som har pågått på Facebook er stort sett uaktuell. Vi kommer aldri til å ha noe mottak i hallen uten at det er ønskelig av våre lokale og nasjonale myndigheter, skriver Edvardsen.

— UDI bestemmer og er ansvarlig for hvilke haller og fasiliteter de ønsker å ha. Men hos oss regjerer det kjærlighet og ønske om hjelp til flyktninger og myndighetenes mangel på plasser. Kjærligheten kommer fra Korset og det blir hengende så lenge jeg er leder i Sarons Dal, skriver han videre.

Les hele innlegget:

Det er foreløpig ikke tatt noen endelig beslutning om det blir asylmottak i Sarons Dal.

— Vi har sagt at vi kan stille Hallen til disposisjon dersom det blir nødvendig, og dersom vi kan avvikle dette på en grei måte sammen med kommunen, sier Rune Edvardsen.

Dette er et lite, eller ikke-eksisterende problem skapt av kloke hoder som vil slippe unna ansvar. Det gjør de ikke. De setter grupper opp mot hverandre.

Siden han er på reise har han foreløpig ikke registrert mange reaksjoner på innlegget sitt.

- Ikke problem

Lørdag gikk leder for Muslimsk Union Agder, Akmal Ali, ut i Fædrelandsvennen og sa at kors ikke er noe problem. Han minner om at kristne og muslimer levde side om side i Medina uten at det var et problem. I senere konflikter har kristne og muslimer søkt tilflukt i hverandres hus.

— Muslimer er ikke imot religiøse symboler. Såpass tolerant må man være. Jeg tror dette gjenspeiler at det er andre i Norge som er imot alle religiøse symboler, sa han om korsdebatten.

Rune Edvardsen er helt enig:

— Dette er et lite, eller ikke-eksisterende problem, skapt av kloke hoder som vil slippe unna ansvar. Det gjør de ikke. De setter grupper opp mot hverandre. Går man tilbake i historien ser man at kristne og muslimer har levd i fred og hjulpet hverandre, sier Edvardsen og fortsetter:

— 95 prosent av muslimer er gode mennesker, akkurat slik som meg og deg. Så er det noen fundamentalister vi må passe oss for. Det er ingen som vet det bedre enn de flyktningene som kommer hit. Mange flykter nettopp fra dette, sier Rune Edvardsen.