KRISTIANSAND: — Dette er uansett en betydelig anerkjennelse og veldig stas for oss, uttaler Tor Erling Tobiassen, produksjonssjef ved Strai Kjøkken.

- En festlig sak, sier biskop Stein Reinertsen.

De snakker om et kjøkkenskap med to dører som ble produsert ved Strai Kjøkken i 1990 og som i mange år prydet kjøkkenet til kirketjener Karsten Heggernes på Gimlekollen.

— For omtrent fem år siden pusset vi opp kjøkkenet. Skapet måtte ut, og ble stående i garasjen i et par år. Men der sto det egentlig bare i veien, forklarer Heggernes, som fant ut at det kunne gjøre bedre nytte i kirkelig kjøkkentjeneste.

Mer oppussing

Dermed havnet skapet på veggen i rommet som blant annet brukes til koking av nattverdbegre.

Men så, på nyåret i år, skulle også dette rommet pusses og bli mer hensiktsmessig.

Og alt som endres i en verneverdig kirke må i tur og orden godkjennes av menighetsråd, biskop og altså riksantikvar.

Menighetsrådet hadde, ifølge daglig leder i Domkirken, Liv Godtfredsen, ingen innsigelser.

Rådgiver Geir Myre ved bispedømmekontoret sendte dette bildet av skapet og dets omgivelser til Riksantikvaren. Foto: Geir Myre

Det hadde heller ikke biskopen.Men det hadde en konsulent hos Riksantikvaren, etter at han hadde studert et oversendt bilde, tatt av rådgiver Geir Myre ved bispekontorets kirkeavdeling, fra det lite allment kjente kirkerommet.

Forgjeves oppfordring

I et langt svarbrev skrives dette om skapet:

«Heller enn å kassere eksisterende minikjøkken og overskap i heltre til fordel for noe som ut fra interiørarkitektens tegning ser ut som et standard MDF-komponentkjøkken, vil vi oppfordre til å integrere de eksisterende skap i den nye løsningen.»

Men overskapet er ikke laget i heltre.

Det er nok et laminatskap.

— Det er nok et laminatskap, sier produksjonssjefen ved Strai Kjøkken, og legger til at det er første gang noe som helst fra den tradisjonsrike kjøkkenbedriften i det hele tatt omtales i offisiell verneverdig sammenheng, og at det i seg selv er oppmuntrende.

Nå er skapet pinneved.

Alt som skal endres i denne kirken må godkjennes av Riksantikvaren. Foto: Lars Hollerud

Seniorrådgiver Arnt Magne Haugen ved Riksantikvarens kirkeavdeling sier til Fædrelandsvennen at rådgiveren som kan ha forvekslet laminat med hel ved, hadde et prosjektoppdrag som nå er avsluttet.

Kirketjenerne i Domkirken er uansett fornøyd.

— Nå er rommet ferdig pusset opp og vi har fått et skap som er atskillig mer romslig enn det gamle, opplyser Per Emil Simonsen.