Allerede før andre verdenskrig var brutt ut løp den senere sølvvinneren i EM, Haakon Tranberg, 100 meter på den sterke tiden 10,4. Det er det ingen i Vest-Agder friidrettskrets som siden har vært i nærheten av. Her er han i aksjon under NM på Bislett i 1946.
Knut W. Svendsen har fortsatt tre av kretsrekordene på mellomdistanse fra slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet: 800 meter, 1000 meter og ei engelsk mil.
Kristen Fløgstads 8,02 meter fra 1973 er fortsatt både gjeldende krets- og norgesrekord i lengde.
Helge Dolsvåg dominerte løpingen på Sørlandet i en årrekke, og har fortsatt kretsrekorder på både 3000 meter, 5000 meter og i halvmaraton fra rundt 25 år siden.
sprek_sommer1.jpg Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
doc695weh29m0k2rcg1a9d.jpg Foto: Reidar Kollstad

Ser man bort fra den relativt nye øvelsen ultraløp, er det kun Andreas Thorkildsen i spyd og Lukas Udelhoven i femkamp som har kommet i rekordbøkene etter 1994. De fleste av kretsrekordene er satt på 1970— og 1980-tallet.

NB! Tabellen med rekordene fungerer dessverre ikke på mobil.

doc695weh29m0k2rcg1a9d.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Jeg vil ikke si at dette er uttrykk for at nivået er dårlig nå. Men det er veldig høyt nivå på kretsrekordene, og derfor skal du være veldig god for å gjøre noe med dem, mener Kalle Glomsaker , leder i Vest-Agder Friidrettskrets.

- Gode utøvere i 40 år

— Jeg synes ikke nivået på dagens utøvere er dårlig. Men vi har hatt så mange gode enkeltutøvere gjennom 40 år at rekordene er vanskelige å ta. Dessuten har vi vestegder som har prestert bedre enn kretsrekordene, men uten å representere klubber i kretsen, sier Finn Kollstad , treneren i Kristiansand Løpeklubb som fulgt friidretten tett gjennom mange år.

sprek_sommer1.jpg Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Det betyr for eksempel at da lyngdølen Håkon Mushom på Bislett i år løp 800 meter 16 hundredeler bedre enn Knut W. Svendens 1.48,53 fra 1991, så blir likevel den 23 år gamle kretsrekorden stående. Det skyldes at Mushom nå representerer Oslo-klubben Vidar. Det betyr også at Benjamin Jensens tikamp-rekord fra 1994 ville vært over 400 poeng bedre dersom han hadde blitt stående i MHI fremfor å gå til Oslo-klubben Tjalve. Og det betyr at Egil Johansen har rekorden på maraton — og ikke Inge Simonsen, selv om han vant i London på 2.11,48. ## - Bedre treningskultur før

— Litt av grunnen til at vi startet Kristiansand Løpeklubb var for å skape et tilbud som gjør at løpstalenter blir stående i en klubb på Sørlandet, sier Kollstad.

Apropos Benjamin Jensen så er det han - ved å i 1994 løpe inn til 14,40 på 110 meter hekk - som satte den forrige kretsrekorden på løpsøvelser. Forøvrig stammer de fleste løpsrekorder fra 70- og 80-tallet - samt fra tidlig 1990-tall da Knut W. Svendsen dominerte på mellomdistanser.

— Det var større bredde, bedre rekruttering og bedre treningskultur på løpsøvelser på den tiden enn vi har fått til nå, sier Kollstad.

Den rekorden det støver aller mest av er Haakon Tranbergs 10,4 på 100 meter fra Bislett i 1939. Riktignok var det med manuell tidtakning, men den elektroniske rekorden til Hans Christian Alnæs er hele fem tideler svakere (10,94).

Mange jenterekorder

— Men husk at Tranberg var en av Europas aller beste løpere. Det er heller ikke enkelt å ta rekordene til Kristen Fløgstad og Andreas Thorkildsen. Men så skal det også være vanskelig å ta rekorder, sier Kollstad.

På damesiden derimot har rekordene sittet løst. På de siste 20 årene er hele 22 av 37 rekorder slått - foruten at Vera Nystad har satt fire rekorder i ultraløp. Bare i år har Trine Mjåland vært med på å sette fire rekorder mens Helga Birgit Bjørnarå har satt to.

— Jeg kjenner ikke så godt til hvordan nivået var her nede i kvinne-friidrett på 70-tallet da mange herrerekorder ble satt. Men de siste årene har vi hatt mange gode i Trine Mjåland, Benedicte Hauge og Ida Marcussen, sier Kollstad.