Gøy å være butikksjef på Hovden året rundt, sier Heidi Repstad i Kiwi. Men selvsagt er det et hav av oppgaver å ta fatt i. Her "drukner" hun nesten i 30 paller med meieriprodukter. Foto: Johs. Bjørkeli
Bykle-ordfører Jon Rolf Næss gleder seg over at hyttefolket – "hytte-byklarane" – har funnet seg så godt til rette her på Hovden og i Bykle for øvrig. Foto: Johs. Bjørkeli
I dagene før påske hadde butikksjef Heidi Repstad hjelp av butikksjef David Perez fra Kiwi på Tangvall. Perez møtte flere av kundene sine fra kysten mens han hjalp til på Hovden. Foto: Johs. Bjørkeli

— Påskegjestene er viktige for næringslivet i kommunen. Mange av våre hyttebyklarar er tett knyttet til kommunen og kjenner kommunen godt. De er svært flinke til å bruke hytta også gjennom hele året. Men påsken er spesiell, for da er «alle» oppe på hytta!

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss gleder seg over at hyttefolket – "hytte-byklarane" – har funnet seg så godt til rette her på Hovden og i Bykle for øvrig. Foto: Johs. Bjørkeli

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) er strålende fornøyd der han møter Fædrelandsvennen i Hovden sentrum ved inngangen til påsken. Selv om den store mengden av påsketurister og hyttefolk — «hyttebyklarane» - ikke innfinner seg før midt i påska, er det allerede et yrende liv i løyper, alpinbakker og butikker på Hovden. Stedet forvandles fra ei grend med noen hundre innbyggere til en middels norsk by med 20.000 mennesker i påsken.

Ikke viktigst

I Rimi-butikken er butikksjef Ingrid Helle i full sving med å sjekke at forhåndsbestillinger og noen oppdateringer blir fulgt. Hun har masse rutine. I 30 år i år har hun vært butikksjef på Hovden, helt fra den tiden det het Hovden varesenter.

— Er påsken et være eller ikke-være for dere omsetningsmessig?

— Nei, vi lever ikke på den. Ikke nå lenger. Mai er dårlig, men så tar det seg opp fra St. Hans og utover. Unntatt november, den er dårlig. Men nå har vi god omsetning omkring jul og nyttår og vinterferieukene også, sier Ingrid Helle. Hun understreker hvor viktige de fastboende og skolelevene på den videregående skolen er for omsetningen.- Kan vi få noen tall?

— Vi omsetter for ca. 40 millioner kroner i året. I påskemåneden omsetter vi for ca. 4 millioner kroner, sier hun.

12.000 appelsiner

Hun har trening og vet at det må minst 2 tonn appelsiner til - bortimot 12.000 appelsiner, 5000 brød og 7.200 kvikklunsjer til for at kundene skal bli tilfredsstilt.

Butikksjef Ingrid Helle på Rimi, Hovden, har drevet butikk på Hovden i 30 år. Derfor vet hun akkurat hvor mange tusen appelsiner og brød hun må kjøpe inn – henholdsvis 10.000, 12.000 (2000 kilo) og 5000. Foto: Johs. Bjørkeli

— Og så må vi ha mye kjøttdeig, taco, pølser og engangsgriller, sier hun.Ingrid Helle husker godt den gang engangsgriller var noe helt ukjent.

— Den gang skar de ned ei bjørk og grilla pølsene over den, ler hun.

Den gang, for 10, 20 og 30 år siden, var poser med gryterett det store. Nå er det ikke rare utvalget av dette lenger.

— Folk lager helst fra bunnen av nå, forteller hun og sjekker beholdningen av lammelår.

Hyttene har minst like mange hjelpemidler på kjøkkenet her som hjemme. Nå trenger ikke påskefolket varme gryteposer på propanen eller hente vann i bekken lenger.

Var tom for gjær

Butikksjef Heidi Repstad hos Kiwi, tvers overfor gata for Rimi, har ingen tall hun vil vise til, men jobbet så svetten rant da Fædrelandsvennen møtte henne. Repstad har hatt stillingen i to år.

Gøy å være butikksjef på Hovden året rundt, sier Heidi Repstad i Kiwi. Men selvsagt er det et hav av oppgaver å ta fatt i. Her "drukner" hun nesten i 30 paller med meieriprodukter. Foto: Johs. Bjørkeli

— Er det vanskelig å treffe med bestillingene?- Ja, det er det. Det er jo mange faktorer som spiller inn, som hvor mye snø og hvordan været blir. Selv om vi har fjorårets tall å holde oss til, blir det litt som å putte fingeren ut i lufta, sier hun.

Hun husker godt da vinterferien og fastelaven falt på samme tid og «alle» skulle bake boller. Da gikk hun tom for gjær.

— Men det vil helst gå bra. Påske er gøy, ler butikksjef Repstad og sjekker at alt er i orden med bestillingen av 45 paller med brus og øl.