- Vi tenker at vestsiden av byen er mest strategisk, i forhold til at Oasen starter opp en friskole på østsiden av Kristiansand, sier Eivind Jåtun, regionleder for NLM Region Sør.

Medlemmer fra forsamlingen Misjonshuset i Kristiansand, som tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), har tatt initiativ til å etablere en friskole i byen. Det var gimra.no som først meldte om saken tirsdag.

Vi møtte Jåtun og to medlemmer fra Kristiansand Friskole AS, selskapet som er etablert i forbindelse med prosjektet, i Vågsbygd, der det letes etter egnede lokaler til en ny skole.

- Jeg har selv gått to år på en kristen skole. Det var veldig bra faglig, og godt miljø, bemerker styremedlem Livar Veggeland.

180 elever

Planen er at en ungdomsskole med 180 elever skal være på plass i Vågsbygd tidligst i 2015. - Det er mange private barnehager i Kristiansand, og vi mener det vil være positivt for kommunen å etablere en friskole. Vi ønsker å få på plass en ren ungdomsskole med åttende-, niende— og tiendeklasse, sier Olaf Engestøl, prosjektleder for Kristiansand Friskole AS.

Leter etter lokaler

Allerede denne uka skal prosjektledelsen i møte med et eiendomsselskap for å diskutere egnede lokaler i Vågsbygd.

- Det er mange elever som av ulike årsaker ikke finner seg til rette i den offentlige skolen, og disse vil kunne få det bedre på en friskole med blant annet tilpasset undervisning. I tillegg er det en del foreldre som ønsker at barna skal gå på skoler med et annet verdigrunnlag enn i den offentlige skolen. Vi ønsker å møte denne etterspørselen, sier prosjektlederen.

- Jeg har bare gode ting å si om den offentlige skolen. En friskole er et godt supplement, påpeker han.

Må godkjennes

For at prosjektet skal lykkes, må skolen godkjennes av Utdanningsdirektoratet via søknad. Søknaden er sendt, og prosjektgruppen venter nå på svar. I tillegg må hovedstyret i NLM godkjenne prosjektet og gi økonomisk lånegaranti. Ledelsen i NLMs Region Sør har gitt grønt lys for prosjektet.

- Når prosjektet presenteres overfor hovedledelsen, er det viktig at vi viser lokalt eierskap og at NLM lokalt anbefaler det. Vi i den lokale ledelsen vil følge med i søknadsprosessen, og vil sørge for at prosjektet blir gjennomførbart, seriøst og økonomisk fornuftig, sier Eivind Jåtun.

Driver 30 skoler

NLM, som er Norges største misjonsorganisasjon med rundt 50.000 aktive mennesker, eier eller er medeier i over 30 grunnskoler, videregående skoler, folkehøgskoler, bibelskoler og høgskoler i Norge. Disse skolene har til sammen rundt 7000 elever og 1100 ansatte.

- I vår skolestrategi ønsker vi å starte nye grunnskoler, der det er lokalt engasjement og elevgrunnlag. Vi følger vanlige læreplaner, men har et alternativt kristendomsfag. Vi ønsker å starte skoler, der vårt kristne verdigrunnlag gjennomsyrer skolene, forteller Sidsel Andersen, skolekonsulent i NLM.

- Er det vanskelig å få gjennomslag for nye skoler hos Utdanningsdirektoratet?

- NLM har fått gjennomslag for en del friskoler de siste årene. Nylig fikk vi klarsignal for å starte en skole med 390 elever i Grorudalen i Oslo, opplyser Andersen.