— Jeg besøkte henne rett før påske. Det spesielle i denne delen av verden er at folk i fengsel er avhengig av pårørende og venner for å få inn nødvendighetsartikler i fengselet. Det forsøker vi nå å løse, sier sjømannsprest Anne Netland.

Hun er ambulerende sjømannsprest for Sjømannskirken i hele Sør-Amerika. En av hennes viktigste oppgaver er å bistå og besøke nordmenn i fengsel. Akkurat nå vet Netland om 11 nordmenn som sitter fengslet rundt om i Sør-Amerika.

— Fengsel i Ecuador er meget enkle og tildels kummerlige, også etter søramerikansk standard, sier Netland.

Leter etter student

Hun er nå hjemme i Norge. Hun forsøker å få kontakt med studenter, misjonærer eller andre nordmenn som bor i Quito og som kan foreta jevnlige besøk til den fengslede sørlandskvinnen.

— Jeg pleier å forsøke slike løsninger. For det er litt av en utfordring å sitte lenge i fengsel uten pårørende som kan bringe inn varer. Om jeg lykkes i dette tilfellet vet jeg ikke, men jeg skal forsøke, sier hun.

Netland kommer til å besøke den fengslede kvinnen igjen, men ikke på noen uker eller måneder. Hennes neste reise i Sør-Amerika går ikke til Ecuador.

Som prest ønsker hun ikke si mer om hennes møte med sørlandskvinnen. Hun ønsker at detaljene forblir mellom henne og kvinnen.

UD bistår

Eskil Sivertsen, talsmann i UD, sier norske myndigheter fortsetter å gi bistand til den norske kvinnen som er fengslet.

— Vi besøker henne i fengselet og bistår med innkjøp av medisiner. Vi holder også kontakten med forsvareren hennes, for å sikre at han får komme på besøk til henne, sier han.

Sivertsen opplyser at en representant fra konsulatet i Quito vil være til stede under rettsmøtet 28. april.

Kvinnen ble fengslet etter at hun ble tatt med tre kilo kokain i en koffert på flyplassen i Quito i februar. Hun mener seg utsatt for et komplott og sier hun er rundlurt av det hun trodde var en venn og kjæreste.

Familien takknemlig

Sønnen til den fengslede kvinnen uttrykker stor takknemlighet til sjømannsprest Anne Netland.

— Vi takker for at hun ville besøke mamma, og at hun forsøker å ordne ting, sier sønnen.

Han vurderer nå om han skal reise ned til rettsmøtet 28. april. Han sier han ikke har bestemt seg ennå. Det handler om en dyr reise, og han vil tenke nøye over om det er riktigst å reise ned nå, eller noe senere.