— Det er full tillitssvikt mellom Sørlandet sykehus og kommunene etter at samhandlingsreformen ble innført, fortalte samhandlingssjef Kjetil Juva ved Sørlandet sykehus til styret torsdag.

Reform

Han fortalte at ferdigbehandlede pasienter nesten aldri ble liggende på sykehus, men ble overført til kommunene, før reformen. En reform som skulle sikre nettopp at pasienter som er ferdig behandlet på sykehus, skulle hjem til kommunen sin så raskt som mulig.

— Det har oppstått en motpartskultur der dialog har gått over til rigid kommunikasjon og avviksmeldinger, sa Juva.

Utvise forståelse

Han mener sykehuset «må utvise en viss forståelse for kommunene, for de har det ikke enkelt». Overfor styret ga han klar beskjed om at samhandlingsreformen på Sørlandet har strandet på disse konfliktene.

Blant annet kjørte sykehuset en prinsippsak på at kommunene skal overta ansvar for intravenøs behandling av pasienter. Den saken tapte sykehuset, og Juva mente det var helt feil av sykehuset å kjøre den saken. Kristiansand kommune fikk fullt medhold på at den ikke ta ansvar for dette, uten at det kommer penger og personell til dette.

Pasienten i sentrum

— Skal vi få dette til fremover, må pasienten komme i sentrum, vi må legge til rette for at helsearbeidere og brukere løser disse problemene seg i mellom, uten å bruke juss og økonomi som verktøy, sa Juva.