— Vi må ha klare retningslinjer som sikrer at alle får bli med, slik at vi ikke kommer i en situasjon der noen blir holdt utenfor, sier Mette Roth (H), leder i oppvekststyret.

En gruppe i Kristiansand kommune jobber nå med nye retningslinjer for skoleturer.

— Vi har fått tilbakemelding fra skoleledere om at det er ulik praksis fra skole til skole og vi har fått tilbakemelding fra foreldre som har fått krav om egenandeler. Vi ønsker ikke denne type press på foreldre, sier Roy Wiken, rådgiver i oppvekstetaten i Kristiansand kommune.

Fortviler

Grim skole er en av skolene som har merket problemet.

— Hva skal jeg gjøre når barna forventer å være med og pengene ikke strekker til? skriver en forelder i et brev til Grim skole.Ifølge brevet skal klassen reise på tur til Berlin. Selv om turen skal finansieres med dugnad, benyttes det også egenbetaling.

Rektor Leif Otto Torjusen har lest brevet. Han sier at han ikke kjenner til den aktuelle turen, men at den uansett må godkjennes av styret før klassen kan reise.

— Dette er foreldredrevne turer. Når den er planlagt, blir det sendt en søknad til skolens styre som godkjenner turen. De skal sikre at den skjer i tråd med gratisprinsippet og at alle får delta.

Tematurer

Ifølge Torjusen er turene til utlandet tematurer av den typen Hvite Busser arrangerer. Når styret har gitt sin godkjennelse, får elevene fri til å delta på.

— Styret har tatt opp problematikken rundt gratisprinsippet og er veldig opptatt av at det blir fulgt, sier Torjusen.

I tillegg til at gratisprinsippet skal følges, skal turene også ha et godt faglig og sosialt innhold. — Men hvis det stemmer at det også blir praktisert egenbetaling, er vel ikke det i tråd med gratisprinsippet?

— Nei, det er det ikke, sier Torjusen som har sendt brevet over til styret.

Regler

I de nye retningslinjene for skoleturene blir betaling sentralt. Det er ikke lov med egenandeler på turer som skjer i skolens regi, men det er lov med dugnad og gaver.

— Men det skal ikke komme fram hvor gavene kommer fra, og inntekter fra dugnad skal samles i en felles pott, sier Wiken.

Noe av problemet i dag er likevel at turene blir kalt private siden det er foreldrene som arrangerer dem. Da gjelder ikke gratisprinsippet.Men de nye reglene skal gi et klarere skille på når turen er privat og når den skjer i skolens regi.

— Noen skoler gir kollektivt fri for å dra på tur med foreldre. Det er det ikke rom for i opplæringsloven. Da må i så fall hver enkelt elev søke om fri individuelt, men vi anbefaler ikke det, sier Wiken.

- I dag er det skoler som gir elevene fri til en privat skoletur?

— Vi vet at det skjer, men det er egentlig en feiltolking av opplæringsloven. Skal skolen gi fri, må det alltid være en individuell vurdering.

Høring

Forslaget til nye retningslinjer ennå ikke er klare. Etter at de har blitt sendt ut til høring, er det oppvekststyret som skal vedta dem.