— Jeg frykter vi får en utvikling der hver enkelt menighet og trossamfunn får sin egen skole. Disse livssynsskolene skaper en form for segregering i elevmiljøet som jeg er motstander av, sier Trond Blattmann (Ap).

Han er tidligere nestleder i oppvekststyret og frykter at den nye regjeringen vil tillate alle som vil starte privatskole med bakgrunn i livssyn. Han mener han ser tydelige tegn til at det skjer, når oppvekstpolitikerne tirsdag trolig sier ja til at Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) får starte kristen ungdomsskole på vestsiden av byen.

Oasen skole øst (1 - 10 trinn) har allerede fått tillatelse til å starte ny skole med 350 elever på østsiden av byen.

— Når kommer den første muslimske skolen eller den første for de med Åsa-tro? Egentlig kan man ikke nekte noen å starte privatskole nå. Da er mitt ankepunkt at kommunen må være sitt ansvar bevisst og se hva en slik skole fører til, sier Blattmann som før helgen startet en egen Facbook-gruppe «Nei til kristen ungdomsskole i Vågsbygd».

Forkynnelse

Den nye skolen vil ha anledning til å drive forkynnelse overfor sine elever. De kommer også til å ha mer kristendomsundervisning enn i den offentlige skolen.

Regionleder i NLM, Eivind Jåtun, sier de ikke har planer om å lage en skole kun for de som tilhører deres organisasjon.

— Historisk sett er det mange menigheter som har etablert lukkede skoler som er ment for menighetens egne barn. Hvis hver menighet skulle ha gjort det, er jeg enig i at det hadde vært en uheldig utvikling. Men dette er en skole der vi skal rekruttere bredt, sier Jåtun.

Han mener det er en myte at det kun er barn med kristne foreldre som går på en slik skole.

— Hvis du ser på våre skoler andre steder i landet, har foreldrene ganske ulike livssyn. Der går det barn både fra hjem der foreldrene ikke er kristne og fra hjem der de er aktive kristne, så argumentet om at kristne klumper seg sammen på slike skoler er ikke uten videre gyldig, sier Jåtun.

Ødelegger

Trond Blattmann mener derimot at en kristen skole vil slå ekstra ille ut i Vågsbygd der det allerede er to ungdomsskoler som vil miste elever og dermed får mindre penger fra kommunen.

— Det som kan skje nå framover, er at i områder der man allerede har en offentlig skole, kan man få en egen skole for de med en bestemt tro. Det vil gå på bekostning av den offentlige skolen, siden flere skal dele på pengene uten at kaka blir større.

NLM mener de ikke ødelegger i Vågsbygd.

— Det vi har sagt, er at vi ønsker å etablere oss på vestsiden av byen siden Oasen skole ønsker å etablere seg på østsiden. Men vi kommer til å ha elever fra hele kommunen, så jeg tror ikke at vi ødelegger for den offentlige skolen med 180 elever, sier Eivind Jåtun.

Han presiserer også at selv om de vil drive forkynnelse, er de opptatt av at de ikke ekskluderer elever.

— Det er ikke snakk om forkynnelse i tradisjonell forstand. Det er helt enkelt snakk om et «ord for dagen» ved starten av skoledagen.

Oppvekststyret sier trolig ja

Det er Kunnskapsdepartementet som skal godkjenne den nye skolen etter råd fra lokalpolitikerne. I Kristiansand kommer oppvekstpolitikerne trolig til å si ja til skolen.

— Erfaringene viser at de private ofte er små skoler, så jeg tror ikke dette vil ta overhånd på den offentlige skolen, sier Mette Roth (H), leder i oppvekststyret.

Administrasjonen har innstilt positivt med samme begrunnelse.

— Vi har 10.500 elever i Kristiansand, så prosentvis utgjør ikke dette så mange, sier oppvekstdirektør Arild Rekve.

Da oppvekststyret for to år siden sa ja til Oasen skole øst, var det kun Ap som stemte mot. Det gjør de trolig nå også.

— Det følger med offentlige penger til en privat skole. Dette vil være penger som blir tappet fra oppvekstsektoren der vi allerede i dag har underskudd, sier Else Marie Tellefsen.